Sevgili Peygamberimiz Ramazan ayı geldiğinde onu heyecan ve hürmetle karşılar, ibadet hayatına bu ayda daha fazla özen gösterirdi. Oruç ibadetini yerine getirir, Kur’an ayetlerini Cebrail ile mukabele eder, geceleri uzun uzun namaz kılardı. Özellikle son on günde itikafa girerek kendisini tamamen ibadete verirdi.

Hz. Peygamber, Kadir gecesine çok önem verir, Ramazan ayı içinde gizlenmiş olan Kadir gecesini, “Ramazan’ın son on günü içinde arayın!” buyururdu. (Muvatta’, İ’tikâf, 6) Bu zaman diliminde ibadet ve kulluk için her zamankinden daha fazla çaba gösterirdi. Kadir gecesinde nasıl dua etmesi gerektiğini soran eşi Hz. Âişe’ye, “Allah’ım, sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet” duasını öğretmişti. (Tirmizî, Deavât, 84)

Ayrıca Ramazan’da diğer zamanlardan daha cömert davranarak infakta bulunur, fıtır sadakası ve zekat ibadetini faziletinden dolayı bu ay içerisinde gerçekleştirirdi. Allah Resûlü Ramazan umresinin de faziletine işaret ederek bu ayda yapılan umreye hac sevabı verileceğini belirtmişti. (Buhârî, Umre, 4) Kadın erkek genç yaşlı herkesin katılımıyla eda edilen bayram namazlarında bayram sevincini ashabıyla birlikte dolu dolu yaşardı.

Editör: Mehmet Çalışkan