1470 yılında Gelibolu’da dünyaya geldi. Venedik’e ait kale ve sahiller başta olmak üzere bütün Akdeniz’de seferler yaptı ve daha sonra devlet hizmetine girdi. Rodos şövalyeleri, İspanyol ve Portekizlilerle savaştı, Hint okyanusunda gazalarda bulundu, Aden’i fethetti.

Piri Reis asıl, çizdiği iki dünya haritası ve Kitab-ı Bahriyye adlı eseriyle ün kazanmıştır. 919 (1513) tarihli dünya haritası İspanya, Portekiz ve Batı Afrika kıyıları ile Amerika kıtasının doğu kıyılarını göstermektedir. Günümüzde mevcut en eski dünya haritası olması bakımından önemi tartışılmazdır.

Kitab-ı Bahriyye’de, Hint ve Çin denizlerinin yeni yapılan haritaları hakkında ilk bilgileri kendisinin elde ettiğini bildirir. Haritada o zamana kadar yapılan yeni keşiflerin dikkatle takip edildiğini gösteren ipuçları vardır. 935’te (1528-29) çizdiği ikinci dünya haritası Atlas Okyanusu’nun kuzeyini, Kuzey ve Orta Amerika kıyılarını göstermektedir. Esas itibariyle Piri Reis’in kendi gözlemlerine dayanan Kitab-ı Bahriyye denizcilerin elinden düşürmediği bir rehber kitap olmuştur.

SÖZÜN ÖZÜ

Senden soruluncaya kadar susman, susturuluncaya kadar konuşmandan hayırlıdır.

Hz. Ali (r.a.)

Bugüne kadar yalnızca “Sen kimsin?” diye sorana ne cevap vereceğimi bilemedim.

Halil Cibran

Editör: Mehmet Çalışkan