Sana vahyedilen Kitab’ı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki namaz, hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak elbette (ibadetlerin) en büyüğüdür. Allah, yaptıklarınızı bilir. (Ankebût, 29/45)

Müslüman namaz kılarken her türlü kötülükten ve yasak şeylerden uzak duracağı gibi hakkını vererek kıldığı namaz onu namaz dışında da kötü davranışlardan koruyacaktır. Çünkü namaz miracdır, Allah’ın (cc) huzuruna varmaktır. Günde beş defa tekrarlanan bu buluşmaya rağmen bir mümin nasıl kolayca günah işleyebilir? Eğer böyle olmuyor, namaz bizi Allah’ın (cc) yasakladığı şeyleri yapmaktan alıkoymuyorsa o zaman namazlarımızı huşû ile kılmıyoruz, demektir. Oysa kurtuluşa erecek olan müminlerin özelliklerinden biri de namazlarını huşû ile kılmalarıdır. Namazda ve namaz dışında daima Allah’ı (cc) hatırlamak ne güzeldir.

Namaz kılanlar hak hukuk gözetir, edep ve ahlak kurallarına uyar. Huzurda durmayı ifade eden namaz, bize her zaman ilahî huzurda olduğumuzu ve Allah’ın bizi görüp gözettiği bilincini kazandırır.

Fahşâ/Fuhşiyat: Çirkin, ahlaka aykırı, günah.

Münker: Çirkin, kötü, yadırganan.

Editör: Mehmet Çalışkan