Yüce Allah gizli-açık her türlü günahı yasaklamıştır. Buna rağmen insan, unutarak cahillik edip de günah işleyebilmektedir. Günah işleyen, yaptığı günahı başkalarına söyleyerek başkalarını şahit tutmamalı, yani propagandasını yapmamalıdır. Böylelikle suçunu ağırlaştırmamalıdır.

Öte yandan, birinin günahını gören kimse de gördüğünü başkasına anlatmamalıdır. Çünkü Allah Tealâ, Peygamber Efedimizin söylediği gibi, haya sahibidir; ayıpları ve kusurları örter. Kulunun da haya sahibi olmasını, başkalarının ayıp ve kusurlarını örtmesini ister. Kim bir kardeşinin kusurunu örterse, kıyamet gününde Allah Tealâ da onun kusurunu örter.

Allah Tealâ’nın, “Birbirinizin kusurunu araştırmayınız” (Hucurât, 49/12) emri rehberimiz olmalıdır.

Yüce Allah, mü’minler arasındaki çirkin söylentilerin yayılmamasını ister. Bu tür söylentileri yaymaktan hoşlananların hem dünyada, hem âhirette can yakıcı bir azaba çarptırılacağını haber verir. Müslümanlar birbirinin kardeşi olduğunu unutmamalı ve birbirinin ayıbını, kusurunu kimseye söylememelidir. Kusur örten kimse, Allah Tealâ’nın da kıyamet gününde kendi kusurlarını örteceğini bilmelidir.

Editör: Mehmet Çalışkan