Medeniyetlerin anahtarı olan kitap, insanın kimliğini ve tarihini yazı üzerinden kurduğu dünya olmuştur. İnsanoğlu hem kendisini hem de kâinatı kitap üzerinden anlamış ve anlamlandırmaya çalışmıştır. Düşünce ve duygu dünyaları arasındaki ilişki kitap aracılığıyla gerçekleşirken, medeniyetleri birbirlerine bağlayan köprüyü yine kitap inşa etmiştir. Kitap sevgisi bu güçlü etkisiyle köklü medeniyete sahip toplumların merkezinde daima yer almıştır. İslam medeniyetinin temelinde de ilim ve kitap aşkı vardır. Medeniyetimize, kitap medeniyeti denmesinin sebebi de işte bu sevgidir.

İslam dininin ilme verdiği değerden dolayı medeniyetimizde ilim sahipleri ve kitaplar oldukça saygın bir yere sahip olmuştur. Kıymetli mücevherlerin yerini kitapların ve âlimlerin aldığı medeniyetimizin gururlu zamanlarında önemli yerleşim yerleri kütüphaneleriyle kitap şehirleri hâline gelmiştir. Kitabın ve ilmin altın devrini yaşadığı bu dönemlerde her mahalleye ayrı bir kütüphane kurulması da aynı sevginin ürünüdür.

Medeniyetimizin inşasında temel olan kitaplar ne yazık ki günümüzde ufkumuzdan çekilmektedir ve insanın kitap ve kitap okuma ile ilişkisi bilinmeze doğru sürüklenmektedir.

Editör: Mehmet Çalışkan