Tevhid inancı İslam dinin easasını teşkil eder. İslâm dinine girmek isteyen kimsenin yapması gereken ilk şey kelime-i tevhidi içtenlikle benimsemesidir. Kelime-i tevhid (kelimetü’t-tevhîd) tabiri Allah’tan başka ilahın bulunmadığını ifade eden cümlenin adıdır.

Kelime-i tevhidin aslı “lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah” cümlelerinden ibaret olup “Allah’tan başka ilah yoktur, Muhammed (s.a.s.) Allah’ın elçisidir” şeklinde Türkçe’ye çevrilir. Kelime-i tevhid, inanç esaslarının ve dolayısıyla dinin özünü oluşturan iki temel üzerine kurulmuştur. Bunların ilki Allah’ın yüceliğini ve birliğini, ikincisi de O’nun insanlarla münasebetini sağlayan nübüvveti vurgulamaktadır.

Kişinin zihnini ve dilini ne ile meşgul ettiği çok önemlidir. Kelim-i tevhidi sıkça söylemeliyiz. Kelime-i tevhid aynı zamanda bir zikirdir, hem de zikirlerin en kıymetli olanıdır. Bu hususta sevgili Peygamberimiz: “Zikrin en faziletlisi lâ ilâhe illâh ve duanın en faziletlisi el-hamdü lillâh sözüdür” buyurmuştur. (ibn Mâce Edeb, 55)

Editör: Mehmet Çalışkan