Her milletin bir milli marşı vardır. Bunların bazıları yöneticiye övgüdür, bazıları da ülkelerine methiyeden ibarettir. Bizim İstiklal Marşı'mız ise milletimizin kahramanlık destanıdır. İstiklal Marşı'mız, milletimizin ruhunu, tarihini ve ideallerini aksettiren ölmez bir şaheserdir. Onu benimseyen, dikkatle okuyan ve gönülden söyleyen nesiller milli şuurlarını kazanır ve kim olduklarının farkına varırlar.

İstiklal Harbi’nin en kritik ve hareketli günlerinde TBMM’nin açtığı milli marş yarışmasına istenen özellikte şiir gelmez. Nihayet Mehmet Akif’in yazdığı marş 12 Mart 1921 tarihli meclis oturumunda Milli Marş olarak kabul edilir ve okunduktan sonra ayakta alkışlanır. Alınan Meclis kararı gereği verilen 500 liralık ödülü, Milli Şairimiz Akif kendisi ihtiyaç içinde olmasına rağmen, fakir kadın ve çocukların istihdam edilmesi amacıyla kurulan Darulmesai’ye hediye etmiştir.

Milletin iradesine ve Allah’ın vaadettiği zaferin er geç gerçekleşeceğine inanan Mehmet Akif, İstiklal Marşı’nda milli ve ulvi değerlerle dini motifleri dengeli ve beliğ bir şekilde işlemiştir.

SÖZÜN ÖZÜ

Eğer bir amaç uğruna ayakta değilsen, her darbe seni yere serebilir. Malcolm

İnsanlığın kurtuluşu, düşüncelerini doğru yola kanalize edebilen, bağımsız düşünürlerin varlığına bağlıdır. Ralph Waldo Emerson

Editör: Mehmet Çalışkan