Günümüzde ortaya çıkan bir takım örgütler, hedeflerine ulaşmak için, insan hayatına son vermek dâhil her şeyi mubah saymaktadırlar. Bunlardan bir kısmı dini de istismar etmekte, canlı bomba eylemlerini şehit olma girişimi olarak kabul etmektedirler. Oysa şehitlik, İslam’a ve Müslümanlara kast edenlerle cephede fiilen savaşırken veya zulüm sonucu öldürülenlerin eriştikleri yüce bir makamdır.

Bazı örgütlerin Müslümanlara karşı verdikleri kanlı mücadeleyi cihad olarak lanse etmeleri de İslam açısından kabul edilebilir değildir. Çünkü savaş türünden cihad, Müslümanlara karşı değil, dış düşmanlara karşı yapılır. Şu halde bir Müslüman grubun diğer Müslümanlarla savaşması olsa olsa bir cinayettir.

Müslüman toplumların son asırlarda egemen güçler tarafından büyük haksızlıklara ve sömürgeleştirmelere maruz bırakıldıkları bir gerçektir. Ancak bütün bu olumsuzluklarla mücadele etmenin yol ve yöntemini iyi tayin etmek gerekir. Her durumda şiddete ve silaha başvurmak bir çözüm değildir. Hele hele masum insanların ölümüne sebep olacak terör olayları asla tasvip edilemez.

SÖZÜN ÖZÜ

Söylenen her söz üzerinde, içinden çıktığı kalbin kisvesi, elbisesi vardır.

Ataullah İskenderî

Elinden geldiği kadar kusurları affet, ayıpları görmezden gel. Af ihsanların en güzelidir.

Erzurumlu İbrahim Hakkı 

Editör: Mehmet Çalışkan