İslam dini kategorik olarak inanç, ibadet ve ahlak olmak üzere üç alandan oluşur. İman alanı temel alan olup, diğer ikisi bunun üzerine kurulur.

Sorunlu bir iman alanı sağlıklı bir ibadet ve ahlak hayatı ortaya koyamaz. Kur’an-ı Kerim’in sıklıkla imana vurgu yapması, hemen her vesile ile uluhiyete dikkat çekmesi; kıyamet, ahiret, hesap, cennet ve cehennem gibi konulara göndermede bulunması bundan dolayıdır. Yüce Allah,“Ey iman edenler! Allah’a, Peygamberine, Peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman edin. Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkâr ederse derin bir sapıklığa düşmüş olur.” (Nisa 4/136) âyetinde mü’minlere seslenerek iman alanının mü’minler için her zaman canlı tutulması gerektiğine işaret etmektedir.

İslam ahlâkının hükümleri, Kur’an ve sünnette bir bir anlatılmıştır. Ahlak kaidelerinin özü “Yaradana hürmet, yaratılana şefkat”tir. Hatta bu, İslam dininin insanda gerçekleştirmek istediği temel gayedir. Kaynağı imandır.

SÖZÜN ÖZÜ

Dostunun hatasına dayanamayan ölüm hastalığında yalnız kalır.

Dostun, gözün gibi olan insandır.

İyi arkadaş hayatın süsü ve belada yardımcıdır. 

Erzurumlu İbrahim Hakkı

Editör: Mehmet Çalışkan