İffet, insanın bedenî ve maddî hazlara aşırı düşkünlükten korunmasını sağlayan ahlâkî bir özelliktir. İffeti “yeme, içme ve cinsi arzular” konusunda ölçülü olmak, aşırı istekleri bastırıp dinin ve aklın buyruğu altına sokmak suretiyle kazanılan erdem” olarak tanımlamak mümkündür.

İnsan, hayatını sürdürmek için gerekli olan tüm fıtri ihtiyaçlarını fıtrata uygun şekilde ve belli ölçüler içinde gidermek durumundadır. İşte iffet bu ölçülü ve dengeli yaşayışı, nefsin aşırı arzularına boyun eğmeyip insanlık vakarına yaraşır bir hayatı temin eden kalbi bir melekedir. Dürüst ve iffetli bir hayat sürmek, mü’min olarak en önemli ahlâkî sorumluluklarımızdandır. İffet önce kalpte başlar. Allah’ın, kulun kalbine nazar ettiğini idrak eden mü’min, kalbini her türlü kötü duygudan arındırmaya, her daim temiz tutmaya özen gösterir.

Kalbin iffeti, bedenî hazlara ve nefsânî aşırılıklara ilgi duymaktan kurtarılmış bir ruhi yapıya sahip olmaktır. Bu duygu kalpten organlara, ele, dile, göze, kulağa edep olarak yansır. İffetli insan, edeplidir. İffetli insan, onur sahibidir.

SÖZÜN ÖZÜ

Namus ve şerefinizi koruyun ki Allah da sizin namus ve şerefinizi korusun. Yiyeceklerinizin helal ve temiz olmasına dikkat edin.

Hz. Osman (r.a.)

Editör: Mehmet Çalışkan