İbn Sina, 980-981 yılında Buhara yakınında doğan ve 1037 yılında vefat eden büyük bir İslam alimidir. Kendisi pek çok unvanın sahibi olmakla birlikte Batı dünyasında daha ziyade “filozofların prensi” diye tanınmaktadır. Felsefe, tıp, mantık, psikoloji, fizik, musiki başta olmak üzere çeşitli dallarda ilmi şöhrete kavuşmuş ve yüzlerce eser kaleme almıştır. İlmî kişiliği yanında önemli idarecilik görevlerinde de bulunmuştur.

İbn Sina, büyük bir filozof olduğu kadar aynı zamanda o ünlü bir hekimdir. Tıp alanında kırka yakın eseri ve çok sayıdaki buluşuyla İslam dünyasıyla birlikte Avrupa tıp geleneğini de derinden etkilemiştir. Onun el-Kanun fi‘t-tıb adlı eseri tıp sahasında bir şaheser olarak kabul edilmektedir.

Eser, tıp biliminin genel konuları, basit ilaçlar, organ hastalıkları, kısımlara ait hastalıklar ve mürekkep ilaçlar olmak üzere beş ana bölümden oluşmaktadır. Üzerine nice çalışmalar yapılan ve pek çok dünya diline tercüme edilen eser 13. yüzyıldan itibaren Avrupa üniversiteleri tıp fakültelerinde ders kitabı olarak okutulmuştur. Ayrıca 17. yüzyılda Valladolid Üniversitesi’nde bir İbn Sina (Avicenna) kürsüsü ihdas edilmiştir.

Editör: Mehmet Çalışkan