Müslümanların en güzel özelliklerinden biri de misafire iyilik ve ikram etmeleridir. Misafirler hoşnutlukla karşılanmalı, güler yüzle uğurlanmalıdır. İhtiyaç içinde olsalar bile, misafiri kendilerine tercih eden gönlü zengin kimseleri Allah Tealâ övmüştür.

Peygamberimiz (s.a.s.) misafirlik konusunda, “Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin” buyurmuştur. (Buhâri, Nikâh 80; Edeb, 31, 85)

Öte yandan bir misafirin, din kardeşinin evinde, onu günaha sokacak kadar kalması da helâl değildir. Efendimiz böyle buyurunca sahâbîler sordular: “Yâ Resûlallah! İnsan din kardeşini nasıl günaha sokar?” Resûl-i Ekrem (s.a.s.) şöyle cevap verdi: “Bir misafir, kendisini ağırlayacak imkânı bulunmayan kimsenin evinde oturup kalmakla onu günaha sokmuş olur.”

Rabbimiz katında makbul olan üç duadan biri misafirin duasıdır. Misafir evlere bereket getirir. Misafire ikram en güzel sadakadır. Ayrıca cömertliğin bir ifadesidir. Ev sahibi misafirine çok şey ikram etmek istediği hâlde buna imkân bulamayabilir. Onun için misafir sofraya konanı yemeli, hiçbir ikramı küçümsememelidir. Misafir güzel bir şekilde uğurlanmalıdır.

Editör: Mehmet Çalışkan