Hakkın hak sahibini bulması ve zulmün engellenmesi, toplumun iyi bir yönetim organizasyonuna sahip olmasına bağlıdır. Bunda başarılı olabilmek için de hem yönetenlerin hem de yönetilenlerin hakkaniyet ruhu içinde dayanışması esastır. Bu bağlamda Hz. Ebu Bekir’in (r.a.) hilafet makamına getirildiği gün halka hitaben yaptığı bir konuşma önemli mesajlar içermektedir:

“Ey insanlar! Sizin en iyiniz olmadığım halde başınıza geçirildim. Eğer görevimi gereği gibi yaparsam bana yardımcı olun. İşimi kötü yaparsam beni doğruya yöneltin. Doğruluk güven kaynağı, yalan ise hıyanettir. İçinizdeki güçsüzler, haklarını kendilerine teslim edinceye kadar benim katımda Allah’ın izni ile güçlüdürler. Güçlüleriniz ise, kendilerinden güçsüzlerin haklarını alıncaya kadar benim katımda Allah’ın izni ile zayıftır… Ahlâksızlık bir toplum içinde yaygınsa Allah onları belaya uğratır. Allah ve Resulü’ne itaat ettiğim sürece siz de bana itaat edin. Allah ve Resulü’ne isyan ettiğimde ise bana itaat etmekle yükümlü değilsiniz.” (Suyûtî, Târihu’l-Hulefâ, s. 35)

SÖZÜN ÖZÜ

İnsanlığın bekası medeniyet ile, medeniyetin ayakta durabilmesi de adalet iledir. Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır 78 İnsanlarla iç içe olmak, insanı kendini gözlemlemeye teşvik eder. Franz Kafka">İnsanlığın bekası medeniyet ile, medeniyetin ayakta durabilmesi de adalet iledir.

İnsanlığın bekası medeniyet ile, medeniyetin ayakta durabilmesi de adalet iledir. Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır 78 İnsanlarla iç içe olmak, insanı kendini gözlemlemeye teşvik eder. Franz Kafka">Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır

İnsanlığın bekası medeniyet ile, medeniyetin ayakta durabilmesi de adalet iledir. Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır 78 İnsanlarla iç içe olmak, insanı kendini gözlemlemeye teşvik eder. Franz Kafka">İnsanlarla iç içe olmak, insanı kendini gözlemlemeye teşvik eder.

İnsanlığın bekası medeniyet ile, medeniyetin ayakta durabilmesi de adalet iledir. Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır 78 İnsanlarla iç içe olmak, insanı kendini gözlemlemeye teşvik eder. Franz Kafka">Franz Kafka

Editör: Mehmet Çalışkan