Hz. Aişe validemiz Mekke-i Mükerreme’de doğmuş ve Medine-i Münevvere’de vefât etmiştir. Müslüman kadınlar içerisinde Hz. Aişe validemizin çok büyük yeri vardır.

O, Peygamberimiz (s.a.s.)’in saygıdeğer eşlerinden olup, Hz. Ebû Bekir’in kızıdır. Hz. Aişe (r.a), son derece zeki, bilgili, haya sahibi idi. Peygamberimiz (s.a.s.)’i çok sever ve onu hiç üzmez, kırmazdı. Onun zekasına, yüce ahlâkına ve ilmine hayran olmamak mümkün değildi. Öğrendiği hiçbir şeyi unutmazdı. O, İslâm’ın kadınlarla ilgili pek çok meselelerini Peygamberimizden öğrenir, Müslüman kadınlar da onun vasıtası ile öğrenirlerdi.

Rivayet ettiği hadislerin sayısı ikibinin üzerindedir. Sayısız öğrenciyle birlikte, öksüz ve yetimleri bakıp beslemiş, eğitmiş ve ilmini onlarla paylaşmıştır. Vefat ettiğinde vasiyeti üzerine Cennetü’l- Bakî Kabristanlığına defnedilen Aişe validemiz, ilmi, cömertliği, kahramanlığı, aile yaşantısı, edebi, vakarı, iffeti ve sabrı ile Müslüman kadınlara örnek olmuştur. Ashab-ı Kiram arasında Ümmü’l mü’minin (Mü’minlerin annesi) olarak da büyük hürmet görmüştür.

SÖZÜN ÖZÜ

Terbiye ana kucağından başlar; her söylenilen kelime, çocuğun şahsiyetine konan bir tuğladır.

Namık Kemal

Söylemediğin sözü söyleyebilirsin fakat söylediğini gizleyemezsin.

Feriduddin Attar

Editör: Mehmet Çalışkan