Allah, insanı en güzel şekilde yaratmış, bu güzellikleri fark etmeyi ve ona göre yaşamayı da omuzlarına görev olarak yüklenmiştir.

İnsanoğlu yaratılışından itibaren kendini ve olup bitenleri tanımaya, anlamaya çalışmaktadır. Maddi ve manevi ihtiyaçlarla donatılmış insan, ihtiyaçlarının karşılanması için bir ömür harcamaktadır. İnsanoğlu maddi yönden dengeli beslenirse bedeni sağlıklı, manevi yönden de ne kadar dengeli beslenirse sağlıklı ruh haline sahip bir kişilik oluşturur. “Onlar, harcadıklarında ne israf ne de cimrilik edenlerdir. Onların harcamaları, bu ikisi arası dengeli bir harcamadır.” (Furkan, 67) buyuruluyor Kur’an-ı Kerim’de.

Allah, kullarına verdiği nimetleri kullanma noktasında bir yol haritası da çizmektedir. Kullarından dengeli olmalarını isterken bunu belirli bir alan ile kısıtlamamıştır. Genel olarak hayatımızın her anında bizden dengeli olmamızı ifrat ve tefritten uzak durmamızı istemektedir. Peygamberimiz de yaşamındaki mutedil çizgi ile Kur’an-ı Kerim’de ifadesini bulan bu dengeyi nasıl yaşayacağımız konusunda bize örneklik etmiştir.

SÖZÜN ÖZÜ

Allah korkusu, insanı O’nun gazabından koruyan bir kalkan ve rızasını kazanmaya bir vesiledir. Hadiseler karşısında Allah’tan korkun,cemaate sarılın fırka fırka ayrılmayın. Allah’ın size olan nimetini hatırlayın.

Hz. Osman (r.a.)

Editör: Mehmet Çalışkan