İslâm inancının iman prensibinden biri de meleklere imandır. Melek kelimesi sözlükte, “haber getiren, elçi, dirayetli, güçlü ve kuvvetli” gibi manalara gelir.

Melekler, “Değişik şekillerde görülebilen, zor görevleri yerine getiren, Allah’a itaatten asla ayrılmayan, erkeklik veya dişilikleri olmayan, nurdan yaratılmış, insanlarca algılanamayan varlıklardır.”

Her meleğin ayrı bir vazifesi vardır. Mesela Cebrail; Allah’tan aldığı vahyi peygamberlerine ulaştırmakla, Azrail; Allah’ın emri ile insanların ruhunu kabzetmekle görevlidir. Mikail tabiat olaylarını idare eden rızık ve rahmet meleğidir. İsrafil ise kıyamet kopacağı ve insanların yeniden diriltileceği gün sur’a üflemekle görevlidir.

Kabre girdiğimiz zaman bizi karşılayacak olan Münker ve Nekir melekleri de bize; imanımızı, amellerimizi ve dünya hayatımızı nasıl geçirdiğimize dair sorular soracaklardır. (Tirmizî, Cenâiz, 70) İnsanların dünyada yaptıkları iyi ve kötü bütün işlerini yazmakla görevlendirilmiş Kirâmen Kâtibin melekleri vardır. Kur’an-ı Kerim’de bu melekler hakkında, “Oysa sizi gözetleyen muhafızlar, değerli yazıcılar var. Onlar yaptığınız her şeyi biliyorlar” (İnfitâr, 82/10–12) denilmektedir.

Editör: Mehmet Çalışkan