İyi insan güzel huylu olandır. Allah’ın bir kimseye verdiği en hayırlı, en değerli şey güzel huydur. Güzel huy sahibi olmak ve her konuda ölçülü olmak peygamberlerin özelliklerindendir. Yüce Allah bize sevgili Peygamberimizi tanıtırken; onun en güzel huylara sahip olduğunu bildirdi. Onu kendimize örnek almamızı emretti.

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) insanların en güzel huylusuydu. Güzel ahlâkı tamamlamak için bizlere gönderildi. Peygamber Efendimiz (s.a.s.): “Huyu en iyi olan mü’min, imanı en güçlü mü’mindir. Güzel huylu bir mü’min, gündüz oruç tutup gece namaz kılan kimselerin derecesine ulaşır. İyi huylu kimseye cennetin en yüksek yerinde bir köşk verilir. Allah Tealâ’nın kulunda bulunmasını istediği ve beğendiği özelliklerden biri iyi huyluluktur. Allah sevdiği kulunu yumuşak huylu yapar. İnsanlara yumuşak davranmayan kimsede hayır yoktur.

Yumuşak huylu olan kimse her işte kolaylık gösterir. Allah Tealâ da kullarına kolaylık gösterilmesinden memnun olur” (Tirmizî, Radâ’ 11, Müslim, Birr 74-76) buyurmuştur. İyi huylu olmanın ifadesi güler yüz göstermek, nezaketli konuşmak, samimi olmaktır.

Editör: Mehmet Çalışkan