İnsanın dünya hayatında sahip olduğu en büyük sermayelerden biri olan gençlik, faydasız işlerle geçirilemeyecek ve nefsin basit arzularının peşinde kaybedilemeyecek kadar değerlidir. Dünyada saygın bir hayat sürdürebilmek ve ahiret hayatında kurtuluşa ulaşabilmek için gençliğin, Allah rızasına uygun yaşanması önemlidir.

Hz. Peygamber (s.a.s.): “Kıyamet günü Âdemoğlu şu beş şeyden sorgulanmadıkça Rabbinin huzurunda (sorgudan) kurtulamayacaktır: Ömrünü nerede tükettiğinden, gençliğini nerede geçirdiğinden, malını nereden kazanıp nereye harcadığından, bildiğiyle ne denli amel ettiğinden.” (Tirmizî, Kıyâme 1, No: 2418)

İnsanoğlunu yaratan, onun ruh ve bedenini en iyi şekilde bilen Allah Tealâ, gönderdiği kitaplarda peygamberlerinin ve O’na iman edenlerin gençlik dönemlerinde başlarından geçen ibretli hadiseleri örnek göstermiştir. Hz. Âdem’in oğullarından başlayarak genç şahsiyetlerin ibretli hikâyelerinde; Hz. İbrahim’in sarsılmaz imanı, Hz. Yusuf’un iffetini ve sabrı, Hz. Musa’nın delikanlı tavırları, Hz. Süleyman’ın varlık ve servet içinde Rabbini unutmayışı, Ashab-ı Kehf’in inançlarındaki samimiyetleri ve Hz. Meryem’in hayâ ve iffeti görülür.

Editör: Mehmet Çalışkan