Ramazan bayramına kavuşan ve Ramazan bayramının ilk günü, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında, 80,18 gr. altın veya bu değerde para veya mala sahip olan Müslüman fitre vermekle yükümlüdür. Bu malın –zekâtta olduğu gibi- ticaret malı olması gerekmediği gibi, üzerinden bir “kameri” yıl geçmesi şartı da yoktur.

Kişi kendisinin ve ergenlik çağına ulaşmamış çocuklarının fitresini vermekle yükümlüdür. Buna karşılık kişinin ana-babası, büyük çocukları, karısı, kardeşleri ve diğer yakınları için fitre ödeme zorunluluğu yoktur. Fakat vekâletleri olmadığı hâlde bu kişiler için ödeme yapsa geçerli olur.

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan Bayramı’nın birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

Bir özürden dolayı ramazanda oruç tutmayanlar da nisap miktarı mal veya paraya sahip iseler fitrelerini vermekle yükümlüdürler.

SÖZÜN ÖZÜ

Manevî kıymetlerin sarsıldığı devir ve cemiyetlerde, ahlâkî ve içtimaî nizam da sarsılır; artık fert ve cemiyetlerin sükût ve inhilali (parçalanma) de başlamış olur.

Prof. Dr. Osman Turan

Editör: Mehmet Çalışkan