Ezan, Müslümanlar için önemli bir irşad görevini yapan ilahî davettir. Ezanın anlamına bakıldığında, öncelikle Müslümanlara ilahî dinlerin en temel konusunu teşkil eden tevhidi öğütlediği görülür.

Ezan, Müslümanları birbirine bağlayan ilahî bir bağ olmasının yanında, Müslümanlar arasında birliği tesis eden, yüksek manevi ritmi ve fonetiği sayesinde birçok insanın İslam’ın hakikatleriyle buluşmasını ve Müslüman olmalarını sağlama özelliğine sahiptir. Ezan, bu özelliklerini hiç şüphesiz kıyamete kadar sürdürecektir. Bu sayede Müslümanlar, içinde bulundukları manevi konumlarını koruyacak ve zenginleştirecektir. Mana ve muhtevasıyla ezan, hem namaz hem de İslam için bir çağrıdır.

Ezan vasıtasıyla insanlara bir yandan namaz çağrısı yapılırken, diğer yandan İslam’ın üç temel ilkesini oluşturan Allah’ın varlığı ve birliği, Hz. Muhammed’in O’nun elçisi olduğu ve asıl kurtuluşun âhiret mutluluğunda olduğu gerçeği açıklanmaktadır. Ezan, Müslümanın zamanını ayarlayan, onu disipline eden, zamanın her anının önemli olduğunu bildiren önemli bir uyarıcıdır.

SÖZÜN ÖZÜ

Ölüm gelmeden önce amel işlemeye bak. Kabrinde yaslanacağın bir şey hazırlamalısın. Öncelikle itikadını düzeltmelisin. Sonra dinî yönden zaruri bilgileri öğrenmelisin. Fıkıh kitaplarının açıkladığı şeyleri bilmeli ve amel etmelisin.

İmam Rabbânî

Editör: Mehmet Çalışkan