Hz. Peygamber (s.a.s.) bir gün peşpeşe üç kez, “Vallahi iman etmemiştir.” der. Meraklanan sahâbîler, “Kim, yâ Rasûlallah” diye sorduklarında, Allah Rasûlü, “Komşusunun, kendisine kötülük yapacağı kaygısından kurtulamadığı kimse” cevabını verir. (Buhârî, Edeb, 29)

Kendisi için ‘ne iyi komşu’ denilen Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.), komşunun gözetilmesini, iyi yönlerinin anlatılmasını istemiş, onun hoş olmayan ve özel hayatla ilgili hallerinin ifşa edilmesini ise yasaklamıştır. (Ebû Dâvud, Edeb, 38) Müslümanı; ‘komşusunun yardım talebine cevap veren, borç istediğinde onu geri çevirmeyen, muhtaç olduğunda elinden tutan, hastalandığında ziyaretine giden, acı tatlı gününde yanında olan, öldüğünde cenazesine katılan, ona ve ailesine zarar vermeyen, ona ikramda bulunan ve saygı gösteren kimse’ olarak tanımlamıştır. (Beyhaki, Şuabü’l-iman, VII, 83)

Kişinin dünya ve âhiret saadetine vesile olacak komşusunu seçmede titiz davranmasını isteyen Allah Rasûlü, “Ev almadan önce komşu, yola çıkmadan önce de arkadaş arayın” buyurmuştur. (Taberânî, Mu’cemü’l-Kebîr, IV, 268)

SÖZÜN ÖZÜ

Çok su ekini öldürdüğü gibi çok gülmek de kalbi öldürür.

Hz. Ömer (r.a.)

Kadınlara hürmet et. Düşün ki, kadınlık insanlığın anasıdır.

Prof. Ali Fuat Başgil

Editör: Mehmet Çalışkan