Camiler mü’minlerin namaz kıldığı mekânlardır. Divriği Ulu Camii, mimari özellikleri ile “kendisi de namaz kılan cami” unvanını hak etmektedir.

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Mengücüklü Emîri Hüsâmeddin Ahmed Şah ve eşi Turan Melek Hatun tarafından 1229 yılında yaptırılmıştır. Ahlatlı mimar ve Tiflisli nakkaşlar tarafından inşa edilen eser, bir sanat harikası olan süslemeleri nedeniyle “Anadolu’nun Elhamrası” olarak adlandırılır. Ancak camiyi ayrıcalıklı kılan, taç kapıları üzerinde günde iki defa beliren namaz kılan insan silüetidir. Camiin kuzey yönündeki Cennet Kapısı’nda saat 07.00 sıralarında ortaya çıkan “namaz kılan kadın” silüeti ve batı kapısında ikindi vakti görülen yaklaşık 4 metre uzunluğundaki “namaz kılan erkek” silüeti, görenleri hayran bırakmaktadır.

İnancın, ilmin ve sevginin taşa nakşedilmiş hali diye tasvir edilen Divriği Ulu Camii, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer almaktadır. “Görmeden ölmeyin” sloganıyla tanıtılan bu tarihi eser, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

SÖZÜN ÖZÜ

Hakkı gel sırrını eyleme zahir, Olmak ister isen bu yolda mahir, Harabat ehlini hor görme şakir, Defineye malik viraneler var.”

Erzurumlu İbrahim Hakkı

Editör: Mehmet Çalışkan