Söğüt ve Domaniç’te bir Türkmen beyliği olarak tarih sahnesine çıkan Osmanlı Devleti, Türk-İslam dünyasının en uzun ömürlü devleti olmuştur. Kurucusu Osman Bey’in ismiyle adlandırılan Osmanlı hanedanı, Oğuz Han’ın nesline dayanan ve beylik kurma yetkisine sahip bulunan Kayı Boyuna mensuptur.

Osmanlı Devleti, 1299 yılında kuruluşundan itibaren devamlı batı yönünde İlahı Kelimetullah uğruna gaza ve fetih yaparak Avrupa içlerine kadar ilerlemiş ve buralarda İslam’ı yaymış, 1923 yılına kadar İslam dünyasının liderliğini ve koruyuculuğunu yapmıştır. Kuzey ve batı Afrika’da sömürgecilerle mücadele ederek bu toprakların sömürülmesini engellemiştir.

Selçuklulardan devraldığı İslam kültür ve medeniyet mirasını evrensel bir boyuta taşıyarak eşsiz şaheserler vücuda getirmiş, nice dâhi devlet adamları, sanatkârlar ve âlimler yetiştirmiştir.

623 yıl yaşayan Osmanlı Devleti, üç kıtada İslam ilim, kültür ve medeniyetinin zirve noktasını temsil etmiştir. Altı asır boyunca İslam’a hizmet etmiş, din ve ırk ayrımı yapmadan dünyaya adalet dağıtmıştır.

SÖZÜN ÖZÜ

Bize lazım olan, gömlek değiştirmek değil, içten değişmektir. Bu sadece dıştan yapılacak şey değil. Bunu olduğumuz yerden yapamayız; içten, dıştan her ufuk, bir görüş zaviyesidir. 

Ahmet Hamdi Tanpınar

Editör: Mehmet Çalışkan