Peygamber Efendimizin vefatından 3 ay önce yaptığı Vedâ Haccı’nda 120.000’den fazla Sahabeye yaptıkları vaaz ve nasihatler, “Veda Hutbesi” olarak adlandırılmıştır.

Veda Hutbesi, bütün insanlara yönelik temel insan haklarını içeren evrensel mesajların verildiği bir vesikadır aynı zamanda.

Hutbede; kişi dokunulmazlığı, hayat hakkı, mülkiyet hakkı, mesken dokunulmazlığı, sosyal güvenlik ve aile hukuku gibi konular üzerinde durulmuştur.

İşte bunlardan bazı bölümler:

“Ey insanlar! Bu günleriniz nasıl mukaddes bir gün, bu aylarınız nasıl mukaddes bir ay, bu şehriniz Mekke nasıl kutsal bir şehir ise canlarınız, mallarınız, namus ve şerefiniz de öylece mukaddestir, her türlü tecavüzden korunmuştur.”

“Ey insanlar! Rabbiniz birdir, babanız birdir. İslam’da insanlar eşittir. Hepiniz Âdem’in çocuklarısınız, Âdem de topraktan yaratıldı. Allah katında en değerliniz, en çok Allah’a sığınanınız, emirlerine yapışanınız, günahlardan arınanınız, azabından korunanınızdır.” “Kadınların iyiliğini isteyin, durumlarının iyileşmesi için çaba sarf edin…”

Editör: Mehmet Çalışkan