Hz. Peygamber (s.a.s.), insanların sahip oldukları bedensel engelleri, onların güçleri nispetinde verebilecekleri hizmetin önünde bir engel olarak görmemiştir. Onlara çeşitli kademelerde görev ve sorumluluk veren Rahmet Elçisi; zayıfların, düşkünlerin, yoksulların gerçek dostu ve hamisi olmuş ve engellilere yapılacak her türlü yardımın sadaka olacağını ifade etmiştir. Sahabilerden Ebû Zerr’e “(Âmâya veya yol sorana) yol göstermen sadakadır. Gücünle güçsüz birine yardım etmen sadakadır. Konuşmakta güçlük çekenin meramını ifade etmen sadakadır…” (İbn Hanbel, Müsned, V/169) buyurmuşlardır. Engelli kimseye düşen, başa gelenlere sabretmek, gücü nispetinde sorumlu olduğunun bilinciyle hayatına devam etmek ve sınavı kazanmaya gayret etmektir.

Engelli olmayan kimselere düşen ise günün birinde benzer bir durumda olma ihtimalini göz ardı etmeden engelli kardeşlerine gerekli maddi ve manevi desteği vermeleridir. Engellilik durumunun, sadece engelli için bir imtihan değil; çevresindeki diğer insanların da âhiret gününde hesaba çekileceği bir husus olduğu göz ardı edilmemelidir.

SÖZÜN ÖZÜ

Engelli bir bireyseniz, insanlardan acıma beklemenin ve dünyayı suçlamanın bir yararı yoktur. Fiziksel bir engeliniz varsa, bunu psikolojik bir engele dönüştürmeyin. Olumlu bir tavır takınmalı ve içinde bulunduğunuz durumu en iyiye döndürmeyi bilmelisiniz.

Stephen Hawking

Editör: Mehmet Çalışkan