Şair, yazar, mütefekkir ve aynı zamanda bir aksiyon adamı olan Necip Fazıl, 1905’te İstanbul’da doğdu. Çalkantılı bir eğitim hayatı geçirmiş, erken yaşlarda şiire merak salmış, “Kaldırımlar” şiiriyle geniş kitleler tarafından tanınmıştır.

Nakşibendi şeyhi Abdülhakim Arvasi ile karşılaşmasından sonra eserlerinde dini bir eğilim ağırlığını hissettirmeye başlamıştır. Necip Fazıl, 1943’te siyasi, fikri, edebi karakterdeki Büyük Doğu dergisini çıkardı. Bu dergi etrafında özellikle gençlere hitap ettiği konferanslar ve yazdığı yazılar büyük ilgi uyandırdı. Gerek dergideki yazıları gerek siyasi faaliyetleri nedeniyle takibata uğradı ve hakkında mahkûmiyet kararları verildi.

Tiyatro alanında yazdığı “Tohum”, “Bir Adam Yaratmak” ve “Çile” adlı şiir kitabı eserlerinin en meşhurlarındandır. Siyasi ve fikri yazılarıyla da yaygın bir şöhret kazanan Necip Fazıl, bu açıdan Cumhuriyet Döneminin birkaç büyük polemikçi yazarı arasında sayılır. 1983’te İstanbul Erenköy’de vefat etmiştir.

SÖZÜN ÖZÜ

Yüksek ahlaklı bir insan olmanın, ruhu özgürleşmiş bir kişi olmak olduğunu hepimiz anlarız. Hayal kırıklığına uğrayanlar, endişe eden veya korkanlar veya tutkularının esiri olanlar ruhlarını özgür kılamazlar.

Konfüçyüs

Editör: Mehmet Çalışkan