Saraybosna, Yugoslavya’nın dağılmasından sonra kurulan Bosna-Hersek Cumhuriyeti’nin başkentidir. Şehre bu ismin İsa Bey tarafından inşa edilen muhteşem bir saray sebebiyle verildiği söylenir. XVI ve XVII. yüzyıllarda önemli ilerlemelerin yaşandığı şehirde, 1521-1541 yılları arasında Bosna sancak beyliğine getirilen Gazi Hüsrev Bey tarafından inşa edilen külliye ve kurulan vakıflarla Saraybosna bir Türk-İslam şehri haline gelmiştir.

Bu sebeple Saraybosna’nın ilk kurucusu olarak İsa Bey, ikinci kurucusu olarak Gazi Hüsrev Bey gösterilir. Onun şehrin ortasında tesis ettiği Gazi Hüsrev Bey Külliyesi bir sembol olmuş, yüzyıllarca bu bölgeye hizmet vermiş, medresesinden pek çok kimse yetişmiştir. Saraybosna’da 1992 yılında yapılan bağımsızlık referandumunun hemen ardından 1996’ya kadar sürecek olan bir savaş başlamıştı. Akıl almaz savaş suçlarına şahitlik eden Bosna savaşı, Bosna Devlet Başkanı Aliya İzzet Begoviç ve halkının destansı mücadeleleri ile 1995 yılında imzalanan Dayton Anlaşması ile sona erdirildi.

SÖZÜN ÖZÜ

Hiç kimse intikam peşinde koşmamalı, sadece adaleti aramalıdır. Çünkü intikam sonu olmayan kötülüklerin de kapısını açar. Geçmişi unutmayın ama onunla da yaşamayın.

Aliya İzzetbegoviç

Editör: Mehmet Çalışkan