Milletleri ayakta tutan temel değerlerden biri de kültürdür. Kültür, bir toplumun köklerini ve dallarını oluşturan, geçmişi ile geleceği arasında köprüler kuran, bireylerin ufkunu açan, kökleriyle bağlantı kurdurup onları geleceğe hazırlayan değerlerdir.

Asırlarca İslam’ın bayraktarlığını yapan milletimize ait kültürümüzün, her alanında dinin motiflerini görmek mümkündür.

Kur’an’ın ezelî-ebedî nurunu, tevhit gerçeğini, hiçbir kuvvet, bu vatanın ve bu milletin temiz sinesinden silip atamamıştır. İslam, âdeta bu milletin varlık sebebi ve onu tarihteki seçkin yerine oturtan en önemli faktör olmuştur. Hakkında açık bir nass olmadığı halde, belki de sadece bu milletin çocukları, Kur’an Mushafını belden yukarıda taşıdığı, yüksek rahlelere koyarak okuduğu, evinin başköşesinde Kur’an Mushafı bulundurduğu gibi, kızlarının çeyizlerine de mutlaka bir Mushaf koymuştur.

Kur’an; anlaşılmak ve gerekleri yerine getirilmek için indirilmiştir. Ancak; çoğunlukla kültürümüzde anlamı bilinmeden okunan Kur’an, O’nu okuyan halkımızı belli bir çizgi ve istikamette tutmaktadır.

SÖZÜN ÖZÜ

Mevlana’ya göre dünya, mal, mülk, servet su gibidir. Geminin denizde seyredebilmesi, yol alabilmesi için evet su muhakkak lazımdır. Ama geminin dışında olması lazım. Su geminin içine girdi mi, battı gitti demektir.

Osman Yüksel Serdengeçti

Editör: Mehmet Çalışkan