Osmanlı Devleti denildiğinde akla devletin yönetim merkezi olan Topkapı Sarayı gelmektedir. Gittiği her yere adalet ve hoşgörü götüren ve dünya tarihinin gelmiş geçmiş en büyük devletlerinden biri olan Osmanlı’ya tam dört asır boyunca ev sahipliği yapan saray; 1478’de yaptırılmıştır.

Pek çok yapıdan mürekkep olan sarayda bir bina var ki hem yapısı hem de üstlendiği görev bakımından diğerlerinden çok farklıdır. Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen, Kanunî Sultan Süleyman tarafından genişlettirilen Adalet Kasrı; Topkapı Sarayı’nın en dikkat çekici kulesidir. Neredeyse bir minare boyunda olan kule, Saray mimarisinin zıddına yüksektir. İstanbul’un her yerinden görülebilen kule, İmparatorluğun haşmetini ve adaletin her şeyin önünde tutulduğunu temsil eder.

Padişahların Divan toplantılarını Kubbealtı’na bakan kafesli pencereden takip etmeleri için kullanılan Adalet Kulesi, adını padişahın Divana yaptığı bu nezaretten alır. Ayrıca çok geniş bir manzara imkânı sunan abidevi kule, Osmanlı döneminde ayaklanmaları takip ve Saray çevresini kontrol etmek için de kullanılırdı. Adalet Kulesi, Kasr-ı Sultani ve Kasr-ı Adl adları ile de anılmaktadır.

Editör: Mehmet Çalışkan