Müslüman, akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına ermiş bir kimsenin adağının geçerli olması için aranan şartlar şunlardır:

1. Adanan şey dinen geçerli olmalıdır. Mesele “Gece oruç tutmak adağım olsun.” demek adak olmaz.

2. Adanan şey yasaklanan bir husus olmamalıdır. Mesela; “İçki içmek adağım olsun “ gibi.

3. Adanan şey farz veya vacip cinsinden bir ibadet olmalıdır. Namaz, oruç, hac, sadaka, itikâf, kurban gibi ibadetler adak olabilir. Ama bizzat ibadet olmayan hasta ziyareti, mevlit okutma ve benzeri şeyleri adamak sahih değildir.

4. Adanan mal, adama esnasında adayanın mülkiyetinde bulunmalıdır. Buna göre sahip olunmayan veya daha sonra ele geçmesi mümkün olmayan bir malı sadaka olarak adamak geçerli olmaz.

5. Adanan şey adayana önceden farz veya vacip olmamalıdır. Vakit namazları, Ramazan ayı orucu, farz olan hac ve vacip olan kurban gibi bir ibadet adanacak olursa bu da geçersizdir. Çünkü adayan, adaktan önce bunlarla yükümlüdür. Türbelere mum yakmak, bez bağlamak, horoz kesmek, şeker ve helva dağıtmak gibi adak âdetlerinin dinde yeri yoktur.

SÖZÜN ÖZÜ

Huzur ve afiyet, bir köşede oturmak değildir. Afiyet nefsinden kurtulmaktır. Kurtul da ondan sonra dilersen bir köşede otur. Dilersen halk içine karış!

Molla Camî

Editör: Mehmet Çalışkan