Dünyanın en kadim ve en eski toplumlarından olan Türk Milletimizin tarihindeki olayların hepsi geçmiş mirasımız bakımından birbirinden kıymetlidir. Bu hadiselerin en önemlilerinden birisi de hiç şüphesiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşudur.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Gençliğe Hitabe”sinde de belirttiği gibi “…aziz vatanın bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş…” hâlde idi. Ancak bağımsızlığını her şeyin önünde tutan milletimiz, dünyada emsali görülmemiş bir irade ile Millî Mücadelesinden zaferle çıktı. Bu zafer; bu aziz vatanın, ancak bu topraklarda yaşayanlar tarafından idare edileceğinin tüm dünyaya ilanıydı. 29 Ekim 1923 günü Cumhuriyet’in kurulması ile tüm bu zaferler perçinlenmiş oldu.

Cumhuriyet, millet iradesinin üzerinde hiçbir gücün tanınmadığı bir yönetim biçimidir. Cumhuriyet rejiminde millî irade esastır. 97 yıl önce bugün kurulan Türkiye Cumhuriyeti, halkımızın hür iradesi ile kendisine yöneltilen her türlü tehdidin üstesinden hakkıyla gelmiştir. Milletimiz bu azim ve kararlılıkla tüm zorlukların üstesinden gelmeye de devam edecektir.

Editör: Mehmet Çalışkan