Diyanet İşleri Başkanlığı rehberliğinde il ve ilçe müftülüklerince açılan "Yaz Kur'an Kursları" sona erdi.

Kovid-19 tedbirleri eşliğinde 5 Temmuz'da açılan Yaz Kur'an Kursları'nın kapanışı dolayısıyla program düzenlendi.

İstanbul Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde düzenlenen programda, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Yaz Kur’an Kursu öğrencileri ile buluştu.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Kovid-19 salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında geçen yıl Yaz Kur’an Kursları’nın açılamadığını anımsatarak, “Bugün çok mutluyuz. Geçen yıl bu zamanlar, camilerimiz sizlere hasretti. Camilerimizde cemaatle namaz kılamadık, Yaz Kur’an Kursları’nı açamadık, hüzünlendik. Ama bu sene Rabbimize sonsuz şükürler olsun, vaka sayılarının azalmasıyla birlikte Temmuz ayı ile Ağustos ayında 6 hafta süreyle ülkemizin tüm camilerinde ve Kur’an kurslarında Yaz Kur’an Kursları’nı açtık. Rabbimizin kelamı Kur’an-ı Kerim’i öğrenmek, temel dini bilgileri, Peygamber Efendimizin hayatını, dünyaya kazandırdığı ahlaki değerleri öğrenmek için camilerimizi doldurup taşırdınız. Rabbim eksikliğinizi göstermesin.” dedi.

- Çocuk sesleri ile çınlamayan, süslenmeyen camilerimiz gariptir

Çocuk seslerinin olmadığı camilerin garip kaldığını ifade eden Başkan Erbaş, “Camilerimizin garipliğini ortadan kaldıran sevgili yavrularımız, bizim için çok önemlisiniz. Sizler istikbalimizi emanet edeceğimiz en büyük değerlerimizsiniz. O yüzden Rabbimizin rızasına ve Peygamber Efendimizin getirdiği değerlere uygun bir şekilde yetişmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

“Her kim ki onda Kur’an’dan bir miktar yoksa o harabe bir ev gibidir.” hadis-i şerifini hatırlatan Erbaş, “Bu müjdelere nail olmak için canla başla çalışıp gayret ettiniz. Kur’an-ı Kerim okumasını bilmeyenler önce harfleri öğrendiniz. Harfleri öğrendikten sonra ayet-i kerimeleri okudunuz. Bakara Suresi’nin başındaki ayet-i kerimede Cenab-ı Allah buyuruyor ki ‘Bu kitap, hakkında şek ve şüphe olmayan Allah’ın kitabıdır. O muttakilere rehberdir.’ Müslümanlar olarak, hayatımızı rehberimiz olan Kur’an-ı Kerim’e göre tanzim etmek durumundayız.” ifadelerine yer verdi.

Yaz Kur’an Kursları’nda bu yıl 2 milyona yakın çocuğun Kur’an-ı Kerim başta olmak üzere temel dini bilgileri ve Peygamber Efendimizin hayatını öğrendiğini dile getiren Prof. Dr. Erbaş, şunları kaydetti:

“Peygamber Efendimizin 571’de doğduğunu, 632 yılında vefat ettiğini, abdestin nasıl alındığını, namazın nasıl kılındığını, orucun nasıl tutulduğunu, hac ve zekat gibi konuları bu sene 2 milyona yakın siz ve sizin gibi kardeşlerinize Yaz Kur’an Kurslarımızda; öğrettik elhamdülillah. Yapılan araştırmalara göre ülkemizdeki insanların yüzde 80’i, temel dini bilgileri Yaz Kur’an Kurslarımızda camilerimizdeki hocalarımızdan, yüzde 20’si ise örgün eğitimle öğreniyorlar. Yaz Kur’an kurslarımızın önemi işte burada öne çıkıyor.

Ben sizleri, anne ve babalarınızı, hocalarınızı tebrik ediyorum. Allah Rasulü Efendimiz (s.a.s.) şöyle müjde veriyor; ‘Sizin en hayırlınız, Kur’an’ı öğrenen ve öğretenlerinizdir.’ buyuruyor. İşte bugün, yavrularımızın en hayırlı merasimindeyiz. Çok güzel şeyler öğrendiniz. Hayatınız boyunca size rehber olacak ahlaki ilkeler öğrendiniz. Bunları asla unutmayacaksınız sevgili gençler. Yaz Kur’an Kursları’nda öğrendiğiniz bu bilgileri unutmamak için, mahallenizdeki camiye gidip hocanıza yıl boyu ders vereceksiniz. Unutmamanın yegane yolu tekrar etmektir. Kur’an-ı Kerim’de tekrarlanan ayetler vardır. Rabbimiz unutmayalım diye bize hatırlatır. Biz de öğrendiğimiz bilgileri unutmamak için tekrar edeceğiz. Ayrıca, Yaz Kur’an Kursları’nda öğrendiğimiz temel dini bilgileri, hayatımızda uygulayacağız. Kur’an-ı Kerim okumasını öğrendik, her gün en az bir sayfa okuyacağız. Namaz kılmasını öğrendik, büluğ çağına eren gençlerimiz artık namazlarını terk etmeyecek.”