Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı 4-6 yaş grubu Kur'an kurslarında eğitim-öğretim faaliyetleri il ve ilçe müftülükleri koordinesinde sürüyor.

Başkanlık tarafından 2013-2014 eğitim-öğretim yılında pilot olarak 10 ilde uygulamaya koyulan, kısa sürede her il ve ilçede açılan ve ülke geneline yayılan 4-6 yaş grubu Kur'an kurslarına ilgi her geçen gün artarak devam ediyor.

4-6 yaş aralığındaki çocukların eğitim-öğretim gördüğü kurslarda sevgi, saygı, merhamet, yardımlaşma, paylaşma, dayanışma ve hoşgörü gibi başlıklar altında alanında uzman eğitimciler tarafından değerler eğitimi veriliyor. Ayrıca çocuklara şekil yönünden harfleri tanıyabilmelerini sağlamak amacıyla başlangıç düzeyinde Kur'an-ı Kerim eğitimi de veriliyor.

Söz konusu kurslarda, çocuk gelişimi alanında diploma sahibi olan veya Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü iş birliğinde hazırlanan 380 saatlik "Okul Öncesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Kurs Programı" sertifikasına sahip olan Kur'an kursu öğreticileri görev yapıyor. Ayrıca kurslarda görev alan öğreticiler sertifika eğitimlerinin yanında alana yönelik hizmet içi eğitimlerle düzenli olarak destekleniyor.

Rize'de 4-6 yaş grubu Kur'an kurslarında bin 200 öğrenci eğitim görüyor

4-6 yaş grubu çocuklara yönelik eğitim-öğretim faaliyetleri ülke genelinde olduğu gibi Rize'de de İl Müftülüğü koordinesinde aralıksız sürüyor.

Rize İl Müftülüğüne bağlı 4-6 yaş grubu Kur'an kurslarında bin 200 öğrenci eğitim görüyor.

İl genelinde devam eden 4-6 yaş grubu Kur'an kursu eğitimlerine dair Diyanet Haber'e özel açıklamalarda bulunan İl Müftüsü Naci Çakmakçı, "İlimizde toplamda 196 Kur'an kursumuz bulunmaktadır. 4-6 yaş grubunda 95 sınıfta bin 207 öğrencimiz eğitim öğretime devam ediyor. İçinde bulunmuş olduğumuz mekân Fener Çaykur Camii Kur'an Kursumuz. İlimizin tamamında olduğu gibi burada da milli ve manevi değerlerine bağlı, dinini Diyanet'ini bilen nesil olarak öğreticilerimiz nezaretinde geleceğe emin adımlarla çocuklarımızı yetiştirme gayretindeyiz. Çocuklarımız öncelikle burada değerler eğitimi alıyor. Kur'an-ı Kerim eğitiminde ise şekil ve harf bakımından çalışmalar yürütülüyor." dedi.

Fener Çaykur Camii Kur'an Kursu Yöneticisi Ayşe Koyuncu ise eğitim-öğretim döneminin başından itibaren iki hafta arayla temalar belirlediklerini ve faaliyetlerini belirlenen bu temalar etrafında şekillendirdiklerini ifade ederek şöyle devam etti:

"4-6 yaş Kur'an kursları programını esas alarak tema belirliyoruz. Bu haftaki konumuz 'Vatan Sevgisi' olduğu için çocuklarımızın vatanın önemini kavraması, bayrak sevgisi yine aynı zamanda yardımlaşma, paylaşma, çalışmanın önemini vurgulamak amacıyla bir takım etkinlikler yaptırdık. Bugün de bir takım yöresel eşyalar, yiyecekler istedik ki çocuklarımız hem yardımlaşmayı, dayanışmayı, paylaşmayı öğrensinler hem de geçmişimizden bugüne kadar getirdiğimiz bir takım gelenek göreneklerimizi tanımış olsunlar. Bu vesile ile veli katılımını da sağlamış olduk. Onlar da ellerindeki maddi değerinin yanında manevi değeri de yüksek olan bütün eşyalarını bizimle paylaştılar ve biz bunlardan bir köşe hazırladık. Çocuklarımıza bunları tanıtacağız. Birkaç gün bunları sergileyeceğiz. Gelip bakacaklar, anlatacağız ve daha sonra getirdikleri yiyeceklerini birlikte paylaşarak yemelerini sağlayacağız ve bu şekilde paylaşmayı, yardımlaşmayı, dayanışmayı öğrenmiş olacaklar."

4-6 yaş grubu Kur'an kurslarında eğitim gören çocukların Türk büyüklerini tanımalarını arzu ettiklerini de dile getiren Kur'an Kursu Yöneticisi Koyuncu, "Sevgi, saygı, merhamet, yardımlaşma, paylaşma, dayanışma ve hoşgörü konularıyla bağlantılı olarak Türk büyüklerimizi de anlatıyoruz. Örneğin sevgi konusunda Yunus Emre, hoşgörü konusunda Mevlana gibi. Sema gösterileri yapıyoruz. Nasreddin Hoca'yı dramalarla canlandırıyoruz ki gerçekten çok kalıcı oluyor. Vermek istediğimiz mesajı drama ile oyunla onlara vermiş oluyoruz ve daha sonra hem çocuklardan hem velilerden güzel dönütler alıyoruz. Konularımız birbiriyle bağlantılı. Örneğin eğitim-öğretim dönemi başında işlediğimiz dua-şükür konusunu bugün yine dile getireceğiz. Yine şükredeceğiz ki bu kadar güzel malzemelerimiz, yiyeceklerimiz, nimetlerimiz var. Sürekli aynı temaları tekrar ederek çocuklarımızda pekişmesini sağlıyoruz." diye konuştu.

Editör: Mehmet Çalışkan