Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın doktora tez danışmanı da olan dinler tarihi profesörü Ömer Faruk Harman vefat etti.

Prof. Dr. Harman'ın vefatı dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, mesajında; "İlahiyat neslinin yetişmesinde büyük emeği olan, doktora tez danışmanım, değerli ilim adamı Prof. Dr. Ömer Faruk Harman Hocama Cenab-ı Hak'tan rahmet, başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet, makamı âlî olsun." ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Ömer Faruk Harman

Bilecik Söğüt'te 1950'de dünyaya gelen Harman, 1968'de İstanbul İmam-Hatip Okulu'nu, 1969'da Pertevniyal Lisesini bitirdi.

Prof. Dr. Harman, 1972'de İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'nden, 1973'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu.

1983'te Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde Dinler Tarihi Ana Bilim Dalı'nda doktor, 1988'de doçent ve 1994'te profesör olan Harman, 1985'te bir yıl süreyle Paris'te alanıyla ilgili araştırmalar da yaptı.

Ömer Faruk Harman, 1986'dan itibaren Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi'nde, İslam ansiklopedisinin hazırlanmasında dinler tarihi ilim heyeti başkanı ve müellif redaktör olarak görev yaptı ve alanıyla ilgili çok sayıda madde kaleme aldı. 2005-2009 yıllarında Türkiye Cumhuriyeti Paris Büyükelçiliği nezdinde Din Hizmetleri Müşaviri olarak görev yapan Harman, 2009'da yurt dışı görevinin sona ermesini takiben Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesine döndü.

Ocak 2017'de yaş haddinden emekli oldu. Harman, İbn Haldun Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi'nde Dinler Tarihi Öğretim Üyesi olarak görev yapıyordu. Harman, Arapça ve Fransızca biliyordu. Prof. Dr. Ömer Faruk Harman, evli ve üç çocuk babasıydı.

Editör: Mehmet Çalışkan