Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı iş birliğinde sürdürülen “Yazımda Kardeşlik Var” projesi kapsamında 10 günlük bir programla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) Türkiye’ye gelen öğrencilerle buluşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Genç yaşımızda Kur’an-ı Kerim’i öğreneceğiz ve oradaki emirler doğrultusunda yaşamaya çalışacağız. İslam güzellikleri dünyaya yaymayı emreder, bunların başında da güzel ahlak gelir.” ifadesini kullandı.

Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünce sürdürülen “Değerler Eğitimi” ve Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Türkiye Diyanet Vakfı iş birliğinde sürdürülen “Yazımda Kardeşlik Var” projeleri kapsamında Türkiye’de bulunan öğrenciler, Türkiye programına Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ı ziyaret ederek başladılar.

Öğrencilerle buluşmasında konuşan Başkan Erbaş, “programın öğrenciler açısından hem Türkiye'yi hem de medeniyetimizi daha yakından tanımaları adına önemli bir fırsat olduğunu” söyledi.

Kur’an-ı Kerim’in ilk emrinin “Oku!” olduğunu belirten Erbaş; “İlk inen ayette, ‘Oku! Yaratan Rabbinin adıyla oku!’ buyruluyor. Sonra ayetin devamında kalemden ve öğrenmekten bahsediliyor. Bu da Kur’an'a inananların elinden kitap ve kalem düşmeyecek anlama gelir. Kur'an elinizden düşmeyecek. Bizler bunun için Diyanet İşleri Başkanlığı olarak çocuklarımız, gençlerimiz için, sizin gibi kardeşlerimiz için elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz. Sizin daha birikimli bir insan olmanız ve toplumlara rehberlik edebilecek, yön verebilecek makamlara yükselebilmeniz için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.” dedi.

“Kur’an-ı Kerim’i öğreneceğiz ve oradaki emirler doğrultusunda yaşayacağız”

Kur’an-ı Kerim’in Müslümanın hayatındaki önemine değinen Başkan Erbaş şöyle devam etti:

“Biz şimdiden genç yaşımızda Kur’an-ı Kerim’i öğreneceğiz ve oradaki emirler doğrultusunda yaşamaya çalışacağız. Kur’an’ın ilk emrini ifade ettim. Başka hangi emirler var? Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek ve hacca gitmek. Bu emirleri öğreneceğiz. Bunlar ömrümüz boyunca yerine getirmemiz gereken emirler. Bir de Kur'an’da yasaklanan şeyler var. Biz onlara haram diyoruz. Bu haramlardan da uzak durmamız gerekiyor. İnşallah tüm bu emirleri ve yasakları güzel bir şekilde öğreneceksiniz ve topluma rehber olacaksınız. İslam güzellikleri dünyaya yaymayı emreder, bunların başında da güzel ahlak gelir.”

Erbaş, Müslümanın taşıması gereken özellikleri hatırlatarak, “Müslüman konuştuğu zaman yalan söylemez. Söz verdiği zaman sözünü yerine getirir. Kendisine bir şey emanet edildiği zaman emanete riayet eder, ihanet etmez” ifadelerini kullandı.

“Önce iyi bir insan olmalıyız”

İslam’ın amacının insanları kötülüklerden uzak tutmak olduğunun altını çizen Başkan Erbaş, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bizim dinimizin amacı, insanları kötülüklerden uzaklaştırmak. İslam’ın amacı toplum daha güzel, daha temiz olsun, insanlar yalan konuşmasınlar. Çünkü Peygamber Efendimiz, ‘Yalan kötülüğe götürür. Kötülük ise cehenneme götürür.’ buyuruyor. Kötülüklerden uzak duralım. Kötülüklerden hem kendimiz uzak olacağız, hem de insanları uzaklaştıracağız. O açıdan dinimizi çok iyi öğrenmemiz lazım. Önce iyi bir insan olmalıyız. İyi bir insan da Kur’an-ı Kerim'deki emirleri yerine getirerek, yasaklardan uzak durarak olunuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Kur'an kurslarımızda, eğitim merkezlerimizde bunları öğretmeye çalışıyoruz.”

Konuşmanın ardından öğrenciler, Başkan Erbaş’a yanlarında getirdikleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayrağını hediye ettiler.

Erbaş da öğrencilere Diyanet İşleri Başkanlığının gençlere yönelik hazırladığı yayınlardan hediye etti.

Ziyarette Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Muslu ile Dış İlişkiler Genel Müdürü Erdal Atalay da hazır bulundu.

11 Eylül’e kadar devam edecek program kapsamında öğrenciler Ankara, İstanbul ve Bursa’da dini, tarihi ve kültürel mekânları ziyaret edecekler.

Ayrıca Bursa’da bir kampın planlandığı programla; öğrencilerin milli ve manevi duygularının artırılması, temel İslami bilgilerine katkı sağlanması ve kardeşlik duygularının pekişmesi amaçlanıyor.

Editör: Mehmet Çalışkan