Depremin hemen ardından din görevlilerine cep telefonları üzerinden mesaj yoluyla ulaşarak vatandaşların yanında olmalarını istediklerini belirten Elazığ Müftüsü Yusuf Sarıkaya Diyanet Habere yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Depremin ardından din görevlilerimize hemen talimat verdik. Sivil araçların caddelere çıkıp trafiği tıkamasına engel olun dedik. Ağır hasarlı camiler dışındaki tüm camilerimizi yeni bir talimata kadar açık bulundurun, vatandaşlar orada dilediği şekilde konaklayabilsin dedik. Ayrıca Belediye ile temas kurarak camilerde kalan vatandaşlarımızın yiyecek, içecek ihtiyaçlarını karşılamaları talimatında bulunduk.

Türkiye Diyanet Vakfımız ise camiler dışında daha büyük alanlarda hizmet vermeye başladı hemen. Battaniyeler dağıtıldı, kumanya şeklinde yemekler dağıtıldı. Tüm bunlar din görevlilerimizin Belediye ve Türkiye Diyanet Vakfı ile koordinesine bağlı olarak yapıldı.

Öte yandan Kur’an kursu hocalarımız ve kadın vaizlerimiz taziye evlerine giderek taziyelerde bulunuyor, depremzede vatandaşlarımızın ailelerine giderek manevi destek sağlıyor.

Camilerimizde çok fazla hasar olduğuna dair haberler almadık. Henüz köylerdeki camilerimizden tam olarak haber alamadık ama camilerimizde büyük derecede hasarlar olmadı. Ancak hasarlı olan bazı camilerimiz var. Mesela Çatalçeşme’deki camimiz hasarlı ve cemaati sokmuyoruz içine. Şekerci Ahmet Mescidi’miz hasarlı, cemaat gelemiyor. Yine bir mescidimiz daha hasarlı, cemaati sokmuyoruz içeri. Cemaatimiz bazen bu duruma tepki gösterse de onlara sizin can güvenliğiniz bizim için çok çok önemli diyoruz ve hasarlı olan camilere girmelerine izin vermiyoruz. Bazı camilerimizin alemlerinin uçtuğu, bazı camilerimizin minarelerinin hasar gördüğü yine bazı camilerimizde ciddi hasar olmamakla birlikte fayanslarının çatlayıp yere düştüğü, beton parçalarının düştüğü bilgileri elimizde var.”

Editör: Mehmet Çalışkan