Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak, Miraç gecesi ve gerçekleştirilecek programlar hakkında Diyanet Haber'e açıklamalarda bulundu. 

- Üç aylar eşsiz fırsat iklimleridir

Üç ayların Müslümanlar için eşsiz bir fırsat olduğunu hatırlatan Albayrak, "Allah Resulü (s.a.s.) bu mübarek aylar yaklaştığında; 'Allah'ım; Recep ve Şaban aylarını hakkımızda mübarek eyle ve bizi Ramazan'a ulaştır.' diye dua ederdi. Buradan da anlıyoruz ki hedef Kur’an ayı olan Ramazan ayıdır. Hedef mübarek kadir gecesidir ve hedef bayram sevincini millet ve ümmet olarak en güzel şekilde paylaşmaktır. Bu hedefe ulaşmak için de Recep ve Şaban ayını bir nimet ve lütuf olarak bilmeliyiz. Bu aylar namazlarımız, Kur'anlarımız, tesbihatımız, ezkarımız ve evradımızla en güzel şekilde icra edebilmemiz için bir fırsattır.” dedi.

- Bizler için Miraç geceleri her sene buruk geçmektedir

Miraç gecesinin fazileti hakkında bilgilendirmede bulunan Albayrak, “İçerisinde bulunduğumuz üç aylarda özel bir gece vardır. Bu gece, Hz. Peygamber’in Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya, Mescid-i Aksa’dan da rabbimiz ile olan buluşmasına yani miraca yükseldiği gecedir. Miraç’ın bize hatırlattığı en önemlilerinden biri de Kudüs şehrinde bulunan özellikle ibadet ve ziyaret edilmeye değer üç mescidin üçüncüsü Mescid-i Aksa’dır. Mescid-i Aksa’nın esaret altında olması, Filistinli Müslüman kardeşlerimizin ve dünya Müslümanlarının huzur içerisinde, rahatlıkla ve güvenle bulundukları topraklarda bu geceyi ve ayları hakkıyla ihya edememesinin hüznü hep içimizdedir.” ifadelerini kullandı.

- Namaz müminin miracıdır

Albayrak, Miraç'ta bakara suresinin son iki ayetinin nazil olduğunu belirterek, "Miraç gecesinde Allah’ın bizlere gönderdiği emaneti olan namaz adeta müminin miracı olmuştur. Miraç gecesinin büyük hediyelerinden birisi olan namaz, kulun rabbine olan sığınması ve ona olan münacaatını bildirmesi için bir fırsattır. Yine bu ayetler müminlerin özellikle nasıl dua etmesi gerektiği noktasında bizlere örnekler veriyor. Örnek gösteriyor bize. Bu gece dualarımızı yapmalıyız.” tavsiyesinde bulundu.

- Miraç Kandili özel yayını

Miraç Kandili vesilesiyle ülke genelinde çeşitli etkinliklerin gerçekleştirileceğini ifade eden Albayrak, “Diyanet İşleri Başkanlığı olarak mübarek gün ve gecelerde bilhassa içerisinde bulunduğumuz bu aylarda milletimize manevi rehberlik yapmak ve ahlaki vazifesi bize emanet edilmiş olan hademe-i hayrat olarak bu geceyi en güzel şekilde camilerimizde ve televizyon ekranlarında icra etmenin aşkı ve heyecanı içerisindeyiz. İmamlarımız, müezzinlerimiz, vaizlerimiz, müftülerimiz, Kur'an kursu hocalarımızla bütün hademe-i hayrat bu mübarek geceyi fırsat bilip vatandaşlarımıza daha iyi bir şekilde din hizmeti sunma gayreti içerisinde olacaklar. Bu sene de Allah nasip ederse Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece millet olarak, ümmet olarak ellerimizi ve gönüllerimizi Yüce Rabbimize açarak dualarımızı mümin kardeşlerimize ulaştırmanın gayreti içerisinde olacağız. 27 Şubat Pazar günü Miraç kandilini idrak edeceğiz. TRT-1 ve Diyanet TV'de 'Miraç Kandili Özel Yayını' Diyarbakır Ulu Camii’nden canlı olarak yayınlanacaktır." dedi.

- Dualarla bu geceyi inşallah ihya etmeye gayretinde olacağız

Albayrak, Miraç gecesinin bir fırsat olarak değerlendirilmesi tavsiyesinde bulunarak sözlerini şöyle tamamladı:

“Ankara’daki dostlarımı özellikle de genç kardeşlerimi milletin evi olan Millet Camii’ne davet ediyorum. Kur’an ziyafeti ve Mevlid-i Şeriflerle, tesbihat ve ‘Mescid-i Aksa başta olmak üzere zulüm altında olan tüm mescitlerin selameti, işgal ve zulmün bertaraf edilmesi’ için yapılacak dualarla bu geceyi inşallah ihya etmeye gayretinde olacağız. Recep ve Şaban ayı bir hazırlık, bir arınma, bir kendimize gelme, hesap verme, nereden geldiğimizi, niçin geldiğimizi, nereye gideceğimizi bu aylar vesilesiyle tekrar geri gözden geçirme adına önemli fırsat dilimleri olduğunu unutmamalıyız. Bu aylar ve geceler vesilesiyle annemizi, babamızı, akrabalarımızı ve komşularımızı telefonla arayabilir onlara ikramlar gönderebiliriz. Miraç Kandilinin mübarek olmasını, milletimize, ümmeti Muhammed’e ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini cenabı haktan niyaz ediyorum.”

Program icra edilecek bazı camiler ve televizyon kanalları

Diyarbakır/Sur Ulu Cami
Miraç Kandili 27.02.2022
Diyanet TV, TRT 1 Akşam
Namazından Sonra

Ankara/Yenimahalle
Beştepe Millet Camii
Miraç Kandili 27.02.2022 Kanal D Akşam
Namazından Sonra

Samsun/İlkadım Büyük Cami
Miraç Kandili 27.02.2022
TGRT Haber, TGRT Belgesel, TGRT EU, TGRT FM
Akşam Namazından Sonra

İstanbul/Üsküdar
Büyük Çamlıca Camii
Miraç Kandili 27.02.2022 Vav TV 19.30-21.15

İstanbul/Fatih
Yavuz Sultan Selim Camii
Miraç Kandili 27.02.2022 Tvnet 19.30-21.00

Editör: Mehmet Çalışkan