Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  MİT’in yeni hizmet binasının hayırlara vesile olmasını dileyerek, "Bu güzel eserin vücut bulmasında emeği geçen herkesi şahsım, milletim adına tebrik ediyorum. Kuruluşundan bugüne teşkilatımız bünyesinde ülkesine ve milletine hizmet eden tüm isimsiz kahramanlara şükranlarımı sunuyorum. Görevleri sırasında hayatlarını kaybeden şehitlerimize Allah'tan rahmet niyaz ediyorum. Özellikle son dönemde sınırlarımız içinde ve dışında yürüttükleri çalışmalarda gazilikle şereflenen teşkilat mensuplarımıza Rabbimden sağlık ve afiyet temenni ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şartların ve ihtiyaçların istihbarat teşkilatını yeniden güçlendirmeyi gerektirdiğine vurgu yaparak, Millî İstihbarat Teşkilatı’nın ilk kuruluş kanununun çıktığı 1965 ve yeniden yapılandırıldığı 1984 yılındaki çabaların, bu ihtiyacın ifadesi olduğunu, son olarak 2014 yılında teşkilatın kanununu baştan sona yenileyerek günümüz beklentilerine uygun hâle getirildiğini anlattı.

“İstihbarat bilgileri yalnızca savaş değil, barış dönemlerinde de devletin bekası için vazgeçilmezdir. Bugününe hâkim olamayan geleceğini şekillendiremez” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

“Ülkemizin ve dünyanın kritik bir süreçten geçtiği şu dönemde Milli İstihbarat Teşkilatımızın desteğine her zamankinden daha çok ihtiyaç bulunuyor. Geniş bir coğrafyada gece gündüz fedakârca görev yapan isimsiz kahramanlarımızın her birinin başarılarıyla gurur duyuyoruz. İnşallah bugün açılışını yaptığımız yeni hizmet binasıyla teşkilatımızın gücü ve imkânları daha da artmıştır."

MİT'in yürüttüğü cansiperane çalışmalarla kendilerine çok büyük destek sağladığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Teşkilatımız son dönemde PKK'nın lider kadrosuna yönelik olarak Kuzey Irak'ta yaptığı operasyonlarla kendini en güvende hissettiği yerleri örgütün adeta başına geçirmiştir. Elde edilen istihbaratlar İHA ve SİHA'lar aracılığıyla operasyona dönüştürülerek örgüte çok büyük kayıplar verdirilmiştir. Bu tablo ülkemizin teknoloji ile istihbaratı bir arada kullanma kabiliyetinin ulaştığı seviyeyi göstermesi bakımından çok önemlidir. Teşkilatımız FETÖ'nün haberleşme sistemi ByLock'u ve mahrem yapılanmasını çözerek devlet sisteminden bu büyük belanın temizlenebilmesi için gereken alt yapıyı oluşturmuştur. FETÖ'nün yurt dışı ayağına yönelik çalışmalarıyla da pek çok örgüt mensubunun ülkemize iadesini sağlamıştır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Millî İstihbarat Teşkilatı’nın artık, uluslararası alanda hatırı sayılır güçlü istihbarat kuruluşları arasında yer aldığına dikkati çekerek, “Sadece bilgi toplayan ve rapor eden bir kurum olmaktan öteye geçen teşkilatımız, ürettiği bilgiyi diplomasi masasında muhatapları karşısında kullanan, istihbarat ile diplomasiyi yakınlaştıran bir yere gelmiştir. Türkiye, teşkilatımızın her alandaki başarılı çalışmaları sayesinde, hiçbir ülkenin icazetine ve yardımına ihtiyaç duymadan, dünyanın her yerinde kendi çıkarları doğrultusunda hareket edebilme imkânına kavuştu” şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise açılışta dua etti.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, duasında şu niyazda bulundu:

“Allah'ım yalnız Sana ibadet ediyoruz, yalnız Senden yardım diliyoruz. Bizleri sırat-ı müstakim üzere daim eyle. Allah'ım bizleri Peygamberlerin yolundan ayırma; azıp, sapmış, dalalete uğramışların yolundan uzak eyle. Allah'ım memleketimizin en güzide kurumlarından birisi olan, Milli İstihbarat Teşkilatımızın bu güzel külliyesinin açılışında sana dua ediyoruz. Bu güzel kurumu hayırlı, mübarek eyle Allah'ım. Milletimiz, memleketimiz için en güzel, en hayırlı, en faydalı işleri yapmasını nasip eyle Allah'ım. Ya Rabbel alemin Sen ‘Semî’ isminin tecellisi ile her şeyi duyansın. ‘Alim’ isminin tecellisi ile her şeyi en iyi bilensin. ‘Habir’ isminin tecellisi ile her şeyden haberdarsın. Ya Rab, Esma-ül Hüsna hürmetine teşkilatta çalışan, başta başkanı olmak üzere tüm kardeşlerimizi milletimiz ve memleketimiz için istihbari bilgileri en güzel bir şekilde alıp değerlendirmelerini nasip eyle Allah'ım. Milletimiz, memleketimiz için başta terör örgütleri olmak üzere dahili ve harici hainlerin, düşmanların kurmuş oldukları her türlü hile ve desiseleri kendi başlarına makus eyle Allah'ım. Ya Rabbel alemin kalplerimize muhabbet nasip eyle; milletimize birlik, beraberlik nasip eyle. Memleketimizi her türlü kötülükten muhafaza eyle Allah'ım. Devlet adamlarımıza, bütün milletimize hayırlı işler yapmayı nasip eyle Allah'ım. Ya Rab, 93 yıldır bu güzide kurumda çalışıp ahirete irtihal eden tüm merhum ve merhumelere rahmet eyle Allah'ım. Bu yolda şehit olan kardeşlerimiz oldu, o şehit kardeşlerimize rahmet eyle Allah'ım. Gazi kardeşlerimizden ahirete irtihal etmiş olanlara rahmet eyle, hayatta olanlara hayırlı, uzun ömürler nasip eyle Allah'ım. Bu güzide külliyenin niyetinden, projesinden tamamlanmasına kadar emeği geçen bütün kullarından razı ol Allah'ım.”

Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yeni hizmet binasının bir minyatürünü takdim etti.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın yaptığı duanın ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindekilerle birlikte Millî İstihbarat Teşkilatı yeni hizmet binasının açılış kurdelesini kesti.

Editör: Mehmet Çalışkan