2018 Hac Organizasyonunu Takip Edecek Basın Ekibi Mekke’de

Diyanet İşleri Başkanlığı Mekke Koordinasyon ve İskan Ekibi Başkanlığınca, 2018 Yılı Hac Organizasyonu’nu takip etmek üzere Türkiye'den gelen basın mensuplarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Hac organizasyonundaki hizmetleri ve yenilikler hakkında bilgi verildi.


Mekke Din Hizmetleri Ataşeliği’nde gerçekleşen toplantıya; Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Muslu, Mekke Koordinasyon ve İskan Ekibi Başkanı Remzi Bircan, Mekke Ayniyat ve İaşe Ekibi Başkanı Yaşar Çapçı, Din Hizmetleri Ataşesi Süleyman Sarı ve Cidde Basın Ataşesi Bahattin Akyön'ün yanı sıra geçtiğimiz günlerde Mekke'ye ulaşan basın mensupları katıldı.

Basın mensuplarına yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ramazan Muslu yaptı. Muslu,  Hac yolculuğunun kutsal bir yolculuk olduğuna dikkat çekti, basın mensuplarına çalışmalarında başarılar diledi.

Mekke Koordinasyon ve İskan Ekibi Başkanı Remzi Bircan Rakamlarla Bilgi Verdi

Mekke Koordinasyon ve İskan Ekibi Başkanı Remzi Bircan, Diyanet İşleri Başkanlığı 2018 Yılı Hac Organizasyonu hakkında, basın mensuplarına rakamlarla bilgi verdi. Bircan, 2018 Yılı Hac Organizasyonu’nun, 13.12.2017 tarihinde Diyanet İşleri Başkanı Prof. D. Ali Erbaş’ın başkanlığında toplanan Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu toplantısıyla başladığını aktardı.

Bu yıl Türkiye’den kutsal topraklara ulaşan ilk kafilenin 18 Temmuz’da Medine’ye gelen Antalya 1. kafile olduğunu belirten Bircan, Türkiye’ye dönüşlerin ise 20 Eylül’de Medine’den Türkiye’ye dönecek olan olan Ankara 34. kafile ile tamamlanacağını söyledi.

Mekke ve Medine’de görev yapan ekip başkanlıkları ve personeller hakkında da bilgi veren Remzi Bircan,  11.08.2018 tarihi itibarıyla 197 kafile ve 35 bin 702 hacı adayının Mekke’ye ulaştığını, 110 kafile ve 20 bin 958 hacı adayının Medine ziyaretlerini tamamladığını kaydetti.

En Küçük Hacı Adayı 2 Aylık, En Yaşlı Hacı Adayı 103 Yaşında

Bu sene Türkiye’den gelen en yaşlı ve en küçük hacı adayı hakkında da bilgi veren Bircan, en küçük hacı adayının İzmir 10. kafilede bulunan 11.06.2018 doğumlu Ali Rahman Kutlutürk en yaşlı hacı adayının ise Adıyaman 2. kafilede bulunan 01.07.1915 doğumlu 103 yaşındaki Ayşe Topsoy olduğunu söyledi.

Hacı Adayları Otellerden Kabe’ye 24 Saat Servislerle Taşınıyor

Mekke Koordinasyon ve İskan Ekibi Başkanı Remzi Bircan; Koordinasyon ve İskan Ekibi Başkanlığı, Denetim Gözetim ve Rehberlik Ekibi Başkanlığı, Servis Ekip Başkanlığı, Havalimanı Karşılama Ekibi, Sağlık Ekibi, Kargo Hizmetleri ile Fetva ve İrşad Ekibi’nin çalışmaları ve hacı adaylarına sunduğu hizmetler hakkında detaylı bilgi aktardı.

Bircan, Servis Ekip Başkanlığında görevlendirilen 120 personel marifetiyle, hacı adaylarının kaldıkları oteller ile Mescid-i Haram arasında 4 ayrı garaj üzerinden 24 saat ring usulü ile taşındığını söyledi.

35 Bin 14 Hacı Adayı Diyanet Mekke Hastanesinde Muayene Edildi

 Mekke’de hacı adaylarına sunulan sağlık hizmetleri hakkında da istatistiki bilgiler veren Remzi Bircan, konuşmalarına şöyle devam etti:

“Mekke’de 1 hastane ve içerisinde 18 poliklinik, 10 sağlık ocağı bulunuyor. 64 uzman ve 70 pratisyen doktor, 2 diş tabibi, 12 eczacı, 100 hemşire, 30 sağlık memuru, 78 sağlık teknisyeni ile hastabakıcı ve hizmetli olmak üzere toplam 356 sağlık personeli ve 46 sağlık idari personel  hacı adaylarına 24 saat kesintisiz sağlık hizmeti sunuyor. Diyanet Mekke hastanemizde şu ana kadar 23 bin 391 hacı adayımız muayene edildi. Hastanemize otellerden ambulanslarla getirilen hasta sayısı 333, yatan hasta sayısı 208, sağlık ocaklarında muayene edilen hacı adayı sayısı ise 11.723 kişi olup 10.08.2018 itibarıyla toplam 35 bin 14 hacımız muayene edilmiştir.”       

Mekke Ayniyat ve İaşe Hizmetleri

Mekke Ayniyat ve İaşe Ekip Başkanı Yaşar Çapçı, basın mensuplarına Mekke’de hacı adaylarına sunulan ayniyat ve iaşe hizmetleri hakkında bilgi verdi. Bir ekip başkanı, 8 ekip başkan yardımcısı ve diğer personelle birlikte toplam 395 personel tarafından, oda tercihli konaklama türünden 46 otelde hizmet verildiğini kaydeden Çapçı, konuşmalarını şu sözlerle sürdürdü:

“Hacı adaylarımıza sabah kahvaltısı, öğle öğünü için kumanya ve akşam yemeği veriliyor.  Hazırlanan yemekler çoğunlukla Türkiye’den getirilen malzemeler kullanılarak Türk aşçılar tarafından vatandaşlarımızın damak tadına uygun olarak hazırlanıyor. Yemeklerde taze et ve tavuk kullanılıyor. Pişirilen yemekler ısı muhafazalı “heater” adı verilen sistemlerle ana mutfaktan otellere taşınıyor ve hacı adaylarımıza sıcak bir şekilde sunuluyor. Ürünlerin teslim alınmasından depolanmasına, yemeklerin hazırlanmasından otellere dağıtımı ve yemekhanelerde sunumuna kadar tüm aşamalar diyetisyenlerimizin denetim ve gözetiminde, sağlık ve hijyen kurallarına uygun olarak gerçekleştiriliyor."

Ardından söz alan Cidde Din Hizmetleri Ataşesi Süleyman Sarı, basın mensuplarına “Mekke-i Mükerreme’ye hoş geldiniz” diyerek konuşmalarına başladı. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V) “Hacca ve umreye gidenler, Allah’ın elçileridir. Onlar Allah’a dua ederlerse Allah dualarını kabul eder ve Allah’tan günahlarının bağışlanmasını isterlere Allah onların günahlarını bağışlar.” hadis-i şerifini hatırlatan Sarı, “Hac görevinizi ifa ettikten sonra sizler de ülkenize Allah’ın birer temsilcisi olarak döneceksiniz.” ifadelerini kullandı.

Cidde Basın Ataşesi Bahattin Akyön ise basın mensuplarının Mekke ve Medine’de yapacakları çekimler ve haberlerde dikkat etmeleri gereken kurallar hakkında bilgi aktardı. Akyön, basın mensuplarının çalışmalarını yürütebilmeleri için gerekli çalışmaların yapıldığını ifade ederek basın mensuplarına çalışmalarında başarılar diledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı 2018 Yılı Hac Organizasyonu’nu takip etmek üzere Mekke'de Türkiye'den 70 yerel ve ulusal medya temsilcisi bulunuyor.

Editör: Mehmet Çalışkan