Çocuk yaşlarda Amerika’ya yerleşen Türk vatandaşı Ali İhsan Tangören, tamamı el yazması olan ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Maryland eyaletinde yaşadığı evinde muhafaza ettiği Arapça, Osmanlıca, Farsça ve Türkçe 504 adet eseri, Diyanet İşleri Başkanlığı Kütüphanesi'ne bağışladı.

Bunlarla birlikte çok sayıda matbu eser, hat sanatı örnekleri ve dökümanı da Diyanet İşleri Başkanlığına vakfeden Tangören, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ı makamında ziyaret etti.

Başkan Erbaş, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek yapılan bağışın araştırmacılar için önemli bir kaynak teşkil edeceğini söyledi.

Ali İhsan Tangören’in Diyanet’e bağışladığı el yazması ve matbu eserler ile dökümanlardan bazıları:

Toplamda 504 adet tamamı el yazması ciltli kitap

35 adet Kur’an-ı Kerim ve cüz

5 adet tablo

5 adet murakka

10’larca hat örneği

Abdülhamid dönemine ait Osmanlı Devleti Haritası

Beylikler dönemine ait iki adet Kur’an-Kerim ve Kaside-i Bürde şerhi

Hristiyanlara ait Arapça yazılmış dua kitapları

Müellif nüshasıyla mukayese edilmiş son derece tezyinatlı Delâilü’l-Hayrat

Eser yazımında kullanılan materyaller

Çok sayıda Mülteka Ebhur, şiir mecmuası, Şifâ-ı Şerif, Tarikat-ı Muhammediye, Cönkler, Mevlid-i Şerifler, Muhammediyeler vs.

Hadis, Tefsir, Fıkıh, Mantık, Gramer, Dua Kitabı, vs.

Pullar, beratlar, çeşitli belgeler, görseller

Mekke-Medine resimleri

Diyanet İşleri Başkanlığı Kütüphanesi tarafından kayıt altına alınan yazma eserler, nadir eserler katında yüksek güvenlik özellikli bölümde korumaya alındı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Kütüphanesi'nde, Ali İhsan Tangören’in bağışlarının yer aldığı özel bir bölüm oluşturuldu ve okurların istifadesine sunuldu.

Editör: Mehmet Çalışkan