Diyanet Haber ÖZEL

Mevlana Camii kendi elektriğini üretiyor

Bursa'nın Yıldırım ilçesi Yeşilyayla Mahallesi'nde bulunan Mevlana Camii ve içerisinde 4-6 yaş sınıflarının da yer aldığı Kız Kur'an Kursu, elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla güneş paneli sistemi kurdu ve kendi elektriğini üretmeye başladı.

Cami Derneği, elektrik ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla geliştirdikleri bu proje sayesinde hem elektrik ihtiyacını giderdi hem de üretilen fazla elektriği dağıtım şirketlerine satarak gelir elde etti.

Cami ve Kur'an kursu binalarının üzerine kurulan sistem toplamda 40 panelden oluşuyor.

Proje sayesinde günde 15 kilovat elektrik üretiliyor ve kullanım fazlası elektrik, Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye (UEDAŞ) satılarak cami için ek gelir elde ediliyor.

- Yüksek gelen elektrik faturalarının çözümünü güneş panelleriyle bulduk

Projeye dair Diyanet Haber'e açıklamalarda bulunan Mevlana Camii İmam Hatibi Cemil Sancar, şunları kaydetti:

"Camimizin ve Kur'an kursumuzun elektrik faturaları yüksek gelmekteydi ve ödeme konusunda sıkıntı yaşıyorduk. Cami Derneğimiz ve Mahalle Muhtarımızla birlikte oturup nasıl bir çözüm üretebiliriz diye araştırmaya başladık. Güneş panelleriyle elektrik üretmenin kalıcı bir çözüm olacağı fikri çerçevesinde 2017 yılında kurulumunu gerçekleştirdik. Bu güne kadar herhangi bir sorun yaşamadan kullanımını gerçekleştiriyoruz." 

- Günlük 15 kilovatlık elektrik üretimimiz var

Sancar, "Cami ve Kur'an kursu binalarının üzerine kurulan 40 panelden oluşan sistem sayesinde günde 15 kilovat elektrik üretiyoruz ve kullanım fazlası elektriği elektrik dağıtım şirketi UEDAŞ'a satarak camiye gelir elde ediyoru." dedi.

- Mahalle sakinleri sistemden son derece memnun

Yeşilyayla Mahalle Muhtarı Mehmet Baş ise "Camimizin ve Kur'an kursunun ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ayrıca mahalle sakinlerimiz de bu uygulamadan memnun olduklarını ifade etmekteler. Zaman zaman bu sistemi nasıl kurduğumuz konusunda fikir soran camiler oldu. Ben her caminin böyle bir sistem kurmasını tavsiye ediyorum." diye konuştu.

Haber: Mümin GÜL
Fotoğraf ve Kamera: Enes Oruç

Kaynak: www.diyanethaber.com.tr

Editör: Mehmet Çalışkan