Her yıl hac mevsiminde yenilenen Kabe'nin örtüsü "Kisve-i Şerif" bu yıl Hicri yılbaşı gecesi yani 1 Muharrem'de yenisiyle değiştirildi.

Yatsı namazı civarında başlayan Kisve-i Şerif değiştirme işlemi günün ilk saatlerine (10.00) kadar devam etti.

Değiştirme anı Kabe-i Şerif'ten canlı yayın yapan Kur'an-ı Kerim televizyonundan naklen yayınlandı.

Kabe'nin örtüsü nerede dikiliyor?

Kabe'nin örtüsü Kisve-i Şerif, Mekke-i Mükerreme'de 300 işçinin tam gün çalıştığı Kral Abdulaziz Kisve-i Şerif Kompleksi'nde imal ediliyor. Beytullahın dört duvarını kaplayan ve bir hicri yıl boyunca Kabe üzerinde takılı duran Kisve-i Şerif, saf ipekten örülüyor.

Kabe'nin örtüsü kaç metrekare?

Tamamlanması aylarca süren, altın kaplama gümüş ipliklerle ayet ve İslami motiflerle işlenen "Kisve-i Şerif 678 metrekare saf ipek kumaştan oluşuyor. Kabenin örtüsü için 700 kg ipek, 120 kg altının yanı sıra 25 kg gümüş ve 120 kg’dan fazla boya ve katkı malzemesi harcanıyor.

Kabe’nin kapısının olduğu yere özel imal edilen örtünün dikimi ve işlemesi en az Kabe'nin kemeri kadar zahmetli. Kapı üzerine gerilen örtünün uzunluğu 7,5 metreye varıyor, örtü yüksekliği 14 metre olan bu duvardan, yüksekliği yaklaşık 3 metre olan kapının üzerine sarkıtılıyor.

Değitirilen Kabe örtüsünün eskisi ne yapılıyor?

Her yıl yenisiyle kurban bayramı arefesinde değiştirilen Kâbe örtüsünün eskisi zemzem suyuyla yıkandıktan sonra müzelerde sergilenmesi için farklı İslâm ülkelerine ve hediye olarak İslâm dünyasındaki çeşitli kişilere hediye ediliyor.

Foto Galeri İçin TIKLAYINIZ>>>

Editör: Mehmet Çalışkan