Renk, dil, ırk ayrımı olmadan, genci yaşlısı milyonlarca hacı adayı, Arafat Vakfesi öncesi Kabe-i Muazzama'da tavaf yapmak için birbiriyle yarışıyor.

Milyonlarca hacı adayının doldurduğu Kabe-i Muazzama'da, hacı adaylarına eşlik eden çocuklar ise tavaf yapanların ilgi odağı oluyor.

Mescid-i Haram içerisindeki tavaf alanlarında bazı günler 40 dereceyi aşan sıcaklıklara rağmen yoğunluk 24 saat sürüyor. Bu yoğunluğa karşı bazı hacı adayları, beraberlerinde kutsal topraklara getirdikleri çocuklarını da yanlarından ayırmıyor.

Bazıları "kundakta" sayılabilecek kadar minik bebeklerin dahi babalarının göğsünde uyuyarak tavafa katıldığı Kabe'de çocuklarla karşılaşmak, hacı adaylarına tebessüm ettiriyor.

Tavafı omuzlarda tamamlayan, tavaf alanlarında koşuşturan minikler, adeta Kâbe'nin neşesi oluyor.

Kimisi çocuk arabalarında uyuyan, kimisi yaramazlık yaparak anne babasını peşinden koşturan, kimisi de tamamladığı tavafın ardından zemzem içmek için zemzem kaynaklarına koşan çocuklar, ortaya güzel görüntüler çıkarıyor.

Türkiye'den gelen hacı adaylarının en küçüğü ise 3 aylık Ayşenaz Yıldırım.

Minik Ayşenaz, rahatsızlığı nedeniyle Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın en yaşlı ve en küçük hacı adaylarıyla buluştuğu basın toplantısına gelememişti.

Editör: Mehmet Çalışkan