18 yıl süren Türkçe ezan uygulaması 16 Haziran 1950'de dönemin Başbakanı Adnan Menderes imzasıyla aslına çevrildi.

Ezanın aslına iadesinin 72. yıl dönümünde kararın altında imzası bulunan dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Milli İrade Platformu ile Fatih Belediyesinin düzenlediği etkinlikle kabri başında anıldı.

Menderes'in Topkapı'daki anıt mezarında düzenlenen programda Milli İrade Platformu adına açılış konuşması gerçekleştiren İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, Arapça ezanın yasaklanmasının unutulmaması gereken bir karar olduğunu söyledi.

Ezanının yasaklanışının Cumhuriyet tarihinde hazin bir tecrübe olduğunu belirten Erdoğan, "Tabii ki dönemin maalesef ülkemizi tesiri altına alan, Batı kaynaklı cereyanlarından bazılarını neticesinde başımıza gelmiştir ve halkın iradesinin ayaklar altına alınmasına yol açmıştır. Şehit Başbakanımız merhum Adnan Menderes'i milletin değerlerinin korunmasına yaptığı bu hizmetten dolayı, dinimizin önemli rükünlerinden ezanı serbest bırakma iradesini seçilir seçilmez mecliste ortaya koyduğu için hayırla yad ediyoruz." diye konuştu.

Bilal Erdoğan, yaşanan acı olayların toplumsal hafızada yer edinmesi için hatırlanması gerektiğini kaydederek, bu kapsamda düzenlenen etkinliklerin önemli olduğuna dikkati çekti.

Ezan yasağı ve aslına döndürülme sürecinin bu açıdan önemli bir dönüm noktası olduğunun altını çizen Erdoğan, şöyle devam etti:

"İbret edilse tekerrür eder miydi?' dediğimiz hadiseleri, milletinin huzurun bozan, milleti birbirine düşman eden olayların ülkemizde tekrar olmaması için de bu yaşanmışlıkları hatırlanmasında fayda var. Onun için hem merhum Adnan Menderes'i yad etmek hem de onun başına gelenleri hatırlamak, kamuoyunun gündemine getirmek gerekiyor. Örneğin, Yassıada 'Demokrasi ve Özgürlükler Adası' olarak ihya edildi, ziyaretler düzenleniyor. Müze daha çok görülüyor. Oraya gençlerin, çocukların götürülmesi önemli. Nesiller sırasında aktarılması gereken hafıza var. Bu hafızanın aktarılması gerekiyor ki yeniden benzer talihsiz hadiseler tekrar yaşanmasın ve bu toprakları vatan yapan değerler bozulmasın. "

Konuşmaların ardından Adnan Menderes, kabri başındaki hafızlar tarafından Kur'an-ı Kerim okunarak yad edildi.

Ezanın aslına iadesinin 72. yıl dönümü etkinliği öğle namazı vaktinde çifte ezan okunarak sona erdi.

Editör: Mehmet Çalışkan