Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, bir dizi programa katılmak üzere Moskova’ya gitti.

İlk olarak Moskova Merkez Camii'nde düzenlenen "7. Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi Kongresi"ne katılan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, burada yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tüm Rusya Müslümanlarına selamını ileterek, "Bizler bu coğrafyada aynı mazinin mensupları, aynı istikbalin yolcularıyız. Biliyorsunuz bu topraklar, İslam'a dair köklü geçmişe sahiptir. Peygamber Efendimizin vahyi tebliğiyle birlikte ilk iki asır içinde Müslümanlar bu coğrafyayı İslam ile tanıştırdı. Asırlarca bu coğrafyadan bütün insanlığa ilim, irfan, bilgi, hikmet taşıdı" dedi.

Başkan Erbaş, başta Tatarlar olmak üzere Müslümanların inanç, merhamet, hukuk ve güzel ahlak yolunda büyük mücadele verdiklerini vurgulayarak bugün de inançtan aldıkları güç ve tarihten aldıkları ilhamla güzel bir geleceği birlikte inşa edeceklerine inandığını kaydetti.

Türkiye ve Rusya’nın güçlü ilişkileri olan iki devlet olduğuna işaret eden Başkan Erbaş, “Milletlerimizin, bölgemizin ve bütün insanlığın geleceği adına iki ülkenin devlet başkanlarının güçlü beraberliği ve sıkı iş birliğini memnuniyetle müşahede ediyoruz" ifadelerini kullandı.

“Bizler her alanda işbirliğine hazır olarak sizlerin yanınızdayız”

Başkan Erbaş, dini teşkilatların milletin kalbi gibi olduğunu belirterek, din hizmeti ve eğitiminin doğru bilgi ve yöntemle karşılanmaması halinde istismara açık hale geldiğini ve pek çok probleme neden olduğunu söyledi. Bunun için başta tecrübe paylaşımı, müfredat, kaynak, materyal geliştirme gibi alanlarda Türkiye ile Rusya Müslümanları arasında ortak çalışmaların önemli olduğunu vurguladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak her alanda Rusya'daki Müslümanlarla iş birliğine hazır olduklarının altını çizen Başkan Erbaş, şöyle konuştu:

“Bizler her alanda işbirliğine hazır olarak sizlerin yanınızdayız. Hâlihazırda cami inşaları başta olmak üzere bir takım alanlarda beraber çalışmalarımız devam etmektedir. Ravil Gaynuddin’in yeniden seçildiği bu dönemde, var olan işbirliğimizin daha da güçleneceğine, ortak çalışmalarımızın daha kapsamlı hale geleceğine can-ı gönülden inanıyorum.”

Ravil Gaynuddin: "Türkiye'nin katkısı, Rus Müslümanlarına hediye olmuştur"

Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi ve Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin ise yaptığı konuşmada tarih boyunca Türkiye ile Rusya arasında yakın ilişkiler olduğunu hatırlatarak iki ülke Müslümanları arasındaki iyi ilişkilere dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk halkı ve devleti adına Moskova Merkez Camisi'nin yapımına katkıda bulunduğunu söyleyen Gaynuddin, Rusya Devlet Başkanı Putin ile 5 yıl önce bugün caminin açılışını gerçekleştirdiklerini belirtti.

Gaynuddin, "Camimizin güzelleşmesine, iyileşmesine Türkiye'nin katkısı Rus Müslümanlarına hediye olmuştur. Bu yüzden saygıdeğer Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkına içtenlikle dua ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Editör: Mehmet Çalışkan