Çeşitli programlara katılmak üzere Avustralya’da bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Redfern Camii, Erskineville Camii ve Auburn Gelibolu Camii’ni ziyaret etti.

Auburn Gelibolu Camii’nde akşam namazını kıldıran Başkan Erbaş, namazdan sonra Sidney’de bulunan Türk Dernek temsilcileriyle bir araya geldi.

Başkan Erbaş burada yaptığı konuşmada, sadece Türkiye sınırları içerisinde yaşayan vatandaşlar için değil, dünyanın her bir köşesinde bulunan Müslümanlar için çalıştıklarını ifade ederek, “Diyanet İşleri Başkanlığının 106 noktada hizmet kurumları var. Yurt dışında 2 bini aşkın camide Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı görevlilerimiz var.” dedi ve şöyle devam etti:

“Bu ülkemizin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Şimdi bu büyüklüğümüzü, bu zenginliğimizi sizlerin yaşadığı ülkelerde; Avustralya'da, başta Almanya olmak üzere Fransa'da, Belçika'da, Hollanda'da, Danimarka, İsveç, Norveç, İskandinav ülkelerinde, Rusya Federasyonu'nda, Orta Asya'da yani her yere ulaştırmaya çalışıyoruz."

“Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla 140 ülkeye ulaştık”

Türkiye Diyanet Vakfı 2018 Yılı Kurban Organizasyonu kapsamında 145 ülkeye ulaştıklarını dile getiren Erbaş, “Nereye gidersek orada Türkiye'den geldiğimizi gördüklerinde gözleri parlıyor, evine belki de bir yıldır et girmemiş olan insanların o kurban etini aldıklarında yüzlerindeki, gözlerindeki o ifadeyi görmek gerçekten göz yaşartıcı bir durum.” ifadesini kullandı.

Başkan Erbaş, Peygamber Efendimizin, “Sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de gerçekten iman etmiş olamazsınız.” hadis-i şerifini hatırlatarak şöyle devam etti:

“Birlik beraberlik içerisinde, bir ezan duymadan bizim çocuklarımız büyümesinler diye camiler kurdunuz, bayrağımızı görmeden çocuklarımız büyümesin diye bayrağı onlara tanıtılacak etkinlikler yaptınız, sosyal faaliyetler yaptınız. Büyüklerimizi, devlet büyüklerimizi, dinimizin büyüklerini onlara tanıtınız. Ne güzel işler yaptınız. Allah hepinizden razı olsun.

“En büyük düşman tefrika ve fitnedir”

Bizim özümüzde birlik ve beraberlik var. Birbirimizi sevmemiz gerekiyor. Sevgi olmadan, saygı olmadan birlik ve beraberlik olabilir mi? En büyük düşman, tefrika ve fitnedir. Tefrika ve fitneyi aramıza sokmayacağız. Düşüncelerimiz, anlayışlarımız farklı olabilir ama bizi tek noktada birleştiren çok önemli bir dayanak var, o da hepimizin başının tacı Kur’an-ı Kerim ve Allah Resulü Efendimizdir.”

“Müslüman’dan terörist olamayacağına” ve “Müslümanların terör örgütü kurmayacağına” dikkati çeken Erbaş, “Müslümanları birbirine düşürmek için birileri isimlerinin başına ‘İslamist’ kelimeler koyarak birtakım örgütler kuruyor. Yanlış bir din algısıyla insanları bu hale getiriyorlar. Hep birlikte insanlık adına barış ortamlarını oluşturalım.” ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Müslüman sivil toplum kuruluşu temsilcilerine yaptığı konuşmasını şu sözlerle noktaladı:

“Başına ‘terörist İslamist’ koyarak bir takım örgütleri Müslümanlar kurmuyor. Birileri kurduruyor Müslümanları birbirine düşürmek için.

“İslam barış demektir”

İslam barış demektir. Rabbimiz Kur’an-ı Kerim'de: ‘Ey inananlar’ Hepiniz toptan silme giriniz.’ buyuruyor. ‘Silm’ barış demektir, yani İslam demektir. Devamında da buyuruyor ki ‘Sakın ha şeytanın hilelerine aldanmayın, tuzaklarına kanmayın.’ Şeytan hep var olacak. O sizin en büyük düşmanınız ve kıyamete kadar var olacak. O zaman Allah Teala uyarıyor, ‘Ey Müslümanlar! Ey inananlar! Sizin dininizin adı barış, siz de barışsever olacaksınız.’

Veda Hutbesi'ni biliyorsunuz. Veda Hutbesi bizim için çok önemli. Orada Peygamber Efendimiz buyuruyor ki, ‘Ey insanlar! Hepiniz Âdem’in çocuklarısınız, Âdem de topraktandır. Beyazın siyaha, siyahın beyaza, Arap'ın Arap olmayana, Arap olmayanın Arap'a hiçbir üstünlüğü yoktur!’

Allah indinde sizin en faziletliniz, üstününüz takva itibarıyla yani Allah'ın emirlerini en güzel şekilde yerine getiren, nehiylerinden de uzak olan kimselerdir. Dili şuymuş, rengi buymuş, cinsiyeti şuymuş hiç önemli değil, yeter ki Allah'ın emirlerini en güzel şekilde yerine getirsin. Dolayısıyla bu birliği, beraberliği dünyanın neresinde olursak olalım, gerçekleştirme mecburiyetimiz var.”

Başkan Erbaş’a ziyaretleri esnasında Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Erdal Atalay eşlik ediyor.

Editör: Mehmet Çalışkan