Hac farizasını ifa etmek üzere kutsal topraklarda bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Diyanet Fetva ve İrşat Ekip Başkanlığını ziyaret etti.

Haccın en büyük amacı irşattır

Başkan Erbaş, hacılara sunulan irşat hizmetlerinin önemine vurgu yaparak, görevlilere; “Haccın en büyük amacı irşattır. Hangi ekipte olursak olalım, her hocamızın, her ekip başkanımızın, her görevlimizin bu düşünceyi öne çıkararak çalışmalarını yapması gerekiyor.” dedi.

Önemli olan hacımızın gönlünde bir güzellik bırakabilmek

Ayet-i kerime ve hadis-i şerifler ışığında hac ibadetinin çile ve meşakkatli yönlerine dikkati çeken Erbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bir hacımızın gönlünde bir güzellik bırakabilirsek, işte bu bizim için en büyük kazanç olacak. Haccın amacı da bu esasında, irşat. Niye geliyoruz, niye bu kadar emek veriyoruz, çile çekiyoruz? Hac çiledir biliyorsunuz, hac meşakkattir. Ayetlerden, hadis-i şeriflerden bunu anlıyoruz. Bu meşakkati neden göğüslüyor binlerce, milyonlarca insan? Cenab-ı Hakk’ın rızasına ulaşabilmek için. Cenab-ı Hakk’ın rızasına ulaşma yolu, aslında irşat yoludur. Hac Arafat’tır diyoruz. Arafat’ta da yapmış olduğumuz irşat bizim için önemlidir. Evinden çıkıp tekrar evine dönünceye kadar, hacılarımızın gönlünde Din-i Mübin’i İslam’la ilgili gelişmeler oluşturabilirsek, onun ibadet hayatıyla, onun inanç hayatıyla ilgili gelişmeler oluşturabilirsek bizim için kâr kalacak budur. Hangi ekipte çalışıyor olursak olalım, çalışmalarımızda bunu dikkate almamız gerekiyor.”

Algıların açık olduğu iki önemli an vardır

İnsan hayatında algıların açık olduğu iki önemli döneme işaret eden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Erbaş, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu topraklarda hacılarımızın gönlünde bir şeyler bırakmak o kadar çok etkili ki, algıların en açık olduğu anları yaşıyoruz. İki önemli an vardır; birisi cenaze sonrası insanların algılarının en açık olduğu andır, birisi de hac mevsimidir. Hac için evinden çıkıp evine dönünceye kadar geçirdiği anlar, algıların en açık olduğu anlardır. Bu açıdan bu anları çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bunun için görevi ne olursa olsun her arkadaşımız bir mürşittir.”

Editör: Mehmet Çalışkan