5. Kocatepe Gençlik Fuarı'nın açılışı Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş tarafından gerçekleştirildi. Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Aile ve Gençlik Merkezi’nin (KAGEM) ev sahipliğinde gerçekleştirilen fuarın açılış töreninde bir konuşma yapan Başkan Erbaş, gençlerle böyle bir fuar vesilesiyle bir arada olmaktan son derece mutlu olduğunu belirtti.

Konuşmasında iyiliğin ve erdemin öneminden bahseden Başkan Erbaş, “İnsana düşen, iradesini kontrol altında tutarak, onu her daim iyilik ile erdem yolunda kullanmaktır. Eğer insan ahlak, hukuk ve sorumluluk bilinciyle iradesini yönetmezse, yönetemezse arzularının esiri olması kaçınılmazdır." dedi.

İnsanı diğer yaratılmışlardan ayıran en önemli özelliklerin "akıl ve irade ile donatılması, vahye muhatap kılınması ve sorumluluk sahibi olması" şeklinde sıralayan Başkan Erbaş, bu sayede insanın doğru ile yanlış, iyi ile kötü, güzel ve çirkini ayırt edip, tercihlerinde serbest bırakıldığını söyledi.

İnsanın ulvi bir amaçla dünyaya gönderildiğini kaydeden Başkan Erbaş, “Ulvi bir amaçla dünyaya gönderilen insana yaratıcının gösterdiği en büyük ideal, yaratılış gayesine uygun biçimde dünya hayatını şekillendirmek, yeryüzünde iyiliğin hakim olması için çalışmak ve nihai hedef olarak Yüce Allah'ın hoşnutluğunu kazanmaktır” diye konuştu.

Başkan Erbaş, erdemin, hak duyarlılığını hayata hakim kılmak, hiçbir ayrım yapmadan herkes için din, can, akıl, mal ve neslin dokunulmazlığını kabul etmek olduğunu belirterek , "Erdemli davranışın kaynağı kişinin hür tercihi ve özgür iradesidir. İnsanın izzet ve asaletinin ölçüsü de bütün düşünce, tavır ve davranışlarında inanç, erdem ve insan olma değerini esas alarak hür tercihiyle hareket etmesidir." yorumunda bulundu.

Başkan Erbaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Modern zamanın en popüler kavramlarından biri olan hürriyet, daha kapsamlı bir muhasebeyle yeniden ele alınmaya muhtaçtır. Zira kölelik için demir zincirlerin kullanılmadığı günümüzde insanın onurunu zedeleyen, değerini, haklarını, şahsiyetini, kazanımlarını ve tercihlerini yok sayan her türlü unsur, köleleştirmenin enstrümanı haline gelmiştir. Belki ayakları, elleri demir zincirlerle prangaya vurulmuyor ama gönlü, kalbi, yüreği, insanı özgürlükten uzaklaştıran ve tutsak haline getiren o kadar çok engel, vasıta ve unsurla köleleştiriliyor ki insan, bunlardan da neslimizi korumamız gerekiyor.

Bu noktadaki nihai çözüm, Allah'ın iradesine teslim olarak, beşerin iradesine de eşyaya mahkûm olmaktan kurtulmaktır. Bu itibarla daha güzel bir dünya idealiyle hür iradesini sorumluluklarıyla bütünleştirerek, erdemli bir hayatın inşası için çalışmak hepimizin en önemli gayesi olmalıdır."

Başkan Erbaş, Dünya birincisi liselileri kutladı

Erbaş açılış programında, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen 4. Uluslararası Arapça Münazara Şampiyonası'nda birinci olan İzmit Mehmet Akif Ersoy Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerini de kutlayarak ödüllendirdi.

Konuşmaların ardından fuarın açılış töreni Başkan Erbaş tarafından gerçekleştirildi. Başkan Erbaş ve beraberindeki heyet açılış töreninin ardından, stantları gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Açılış törenine Başkan Erbaş ve eşi Seher Erbaş’ın yanısıra, Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak, Dini Yayınlar Genel Müdürü Fatih Kurt, Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mehmet Savaş Polat, kurumun üst düzey yöneticileri ve gençler katıldı.

Ankara Kocatepe Camii avlusunda açılan ve ana teması “irade-erdem ve hürriyet” olan fuarda 27’si ulusal, 11’i ise uluslararası olmak üzere 38 sivil toplum kuruluşu yer alıyor. Fuar 8 Mayıs Salı akşamı saat 21:30’a kadar açık kalacak.

Editör: Mehmet Çalışkan