Süleymaniye Camii’nin yanı başından yayınlanan programda Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Necip Karakaya'nın rahmet iklimi ramazan ayına ve gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

İslam âleminin ramazan ayını tebrik eden Başkan Erbaş, “Ramazan ayı bütün İslam alemine hayırlar getirsin, zalimlerin zulmünü ortadan kaldırsın, mazlumların en kısa zamanda zulümden kurtulmasına vesile olsun. Rabbimiz ramazan ayı boyunca ibadetlerimizi, dualarımızı en güzel bir şekilde huşu içerisinde yapmayı hepimize ihsan eylesin.” duasında bulundu.

İsrail’in önceki günlerde Gazze’ye yaptığı saldırılara değinen Başkan Erbaş, şehit olan Müslümanlara rahmet dileyerek, “Geçen yıl da ramazanın başında 60 Müslümanı şehit etmişlerdi. Bu büyük bir zulümdür. Masum insanları öldürmek zalimliğin en büyüğüdür.”

Başkan Erbaş, İsrail’in Anadolu Ajansı Gazze Bürosunu vurmasından dolayı saldırıya maruz kalanlara ve Anadolu Ajansı yetkililerine geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

“Camilerimiz teravihlerde çocuk sesleri ile dolsun”

Ramazanın manevi ikliminden çocukların da istifade etmesi için camilere getirilmesini isteyen Başkan Erbaş, “Ben her vesileyle diyorum ki camilerimiz çocuk sesleriyle şenlensin."

Şimdi de diyorum ki camilerimiz teravihlerde çocuk sesleri ile dolsun, onlar bizi rahatsız etmesin. Yanımıza alalım onları bizimle beraber rüku, secde yapsınlar. Canı sıkıldığında yanımızdan gitsin, camide biraz dolaşsın, ses yapsın hiç mühim değil, onun sesi bizi rahatsız etmemeli aksine bizim hoşnutluğumuzu artırmalı.” diye konuştu.

“Ramazan bir kurtuluş vesilesidir”

Başkan Erbaş, ramazanın arınmak için bir fırsat olduğunu ve iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Ramazan ayında bol bol Kur'an okuyalım. Beş vakit namazımızı, teravih namazını kılalım. Bunun haricinde kaza namazlarını, nafile namazları kılalım. Ramazan bir kurtuluş vesilesidir.” ifadelerini kullandı.

Müslümanların birbiri için dua etmesinin önemine işaret eden Başkan Erbaş, “Günahsız ağızla dua etmek, diye bir ifade vardır. Bu nedir biliyor musunuz, sizin benim için, benim de sizin için yaptığım duadır. Çünkü kendim için belki günahkar bir ağız olabilir ama bu sizin için geçerli değildir, o sizin için yapılan dua günahsız ağızla yapılan dua şeklinde tanımlanıyor Peygamber Efendimiz tarafından. O yüzden müminlerin birbirlerine çok dua etmesi lazım.” şeklinde konuştu.

“Belediyelerimizin buna dikkat etmesi lazım”

Başkan Erbaş, ramazan ayında “Ramazan Eğlenceleri” başlığında düzenlenen programlarla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ramazan ayı ibadet ayıdır. Şimdi ‘Ramazan Etkinlikleri” diyorlar ya. Etkinlikler sanki eğlence şeklinde anlaşılıyor. Bizim etkinliğimiz ibadet içerikli etkinlikler olmalı. Teravihtir, Kur'an'dır, tesbihattır, bizim etkinliğimiz bu. Buradan uyarı yapmam lazım ramazan eğlenceleri teravih bittikten sonra ayakta olan insanlar için meşru ölçüler içerisinde yapılabilir. Meşru ölçüler içerisinde ona da özellikle dikkat çekmek istiyorum. Gayrimeşru bir takım eğlencelerle ramazan kelimesini de yan yana getirmemek lazım. Ramazan eğlencesi diyorsunuz, çok farklı birtakım eğlenceler yapıyorsunuz, bu olmaz. Ramazan kelimesini başına koyma o zaman. Çocukları güldürmek için bazen Karagöz-Hacivat oyunları ya da benzeri şeyler ramazan eğlenceleri olur.  Ancak bu tür eğlenceler için başına ramazan konulabilir. Bir de milleti namazdan alıkoyuyorsunuz. Namaz vakti ezan camiye davet ediyor, eğlenceler, gitmeyin camiye adeta bize gelin dercesine, böyle bir durum yaşamış oluyoruz. Yetkililerimizin, belediyelerimizin buna dikkat etmesi lazım.”

"38. Dini Yayınlar Fuarı, Fatih ve Çamlıca Camii avlusunda"

Başkan Erbaş, her ramazan ayında Sultanahmet meydanında “Dini Yayınlar Fuarı” düzenlediklerini hatırlatarak, “38. Dini Yayınlar Fuarı”nı bu ramazanda Fatih Camii ve Büyük Çamlıca Camii avlusunda olmak üzere İstanbul’da iki yerde açacaklarını söyledi.

Editör: Mehmet Çalışkan