Her yıl Diyanet İşleri Başkanlığınca iki defa gerçekleştirilen il müftüleri istişare toplantısının 36'ncısı Ordu’nun Fatsa ilçesinde gerçekleştiriliyor.

Programda bir konuşma Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş; fizikî, teknik, araç-gereç ve kadro sorunlarının ötesinde imam hatiplilik şuurunun yeniden tanımlanıp içinin doldurulmasına acil ihtiyaç olduğu dile getirdi.

Erbaş, “Her şeyin çok hızlı değiştiği bir zamanda, adeta bir hız çağında yaşadığımızı hepimiz biliyoruz.  Nesiller algıları, ilgileri ve tasavvurları ile çok hızlı değişiyor.

Bu çerçevede yeni nesli anlamak, tanımak zorundayız. Yeni neslin, din, ahlak, hukuk, toplum ve değerlerle ilişkisini ve bu eksende onları etkileyen faktörleri ciddi şekilde analiz etmek zorundayız. Aileden başlayan ahlak eğitimi, sorumluluk ve sorumluluk şuuru, kitap sevgisi, sağlıklı arkadaş ve dost çevresi gibi alanları yeniden tahkim etmek zorundayız.” dedi.

Bizim dolduramadığımız alanları başkaları dolduruyor

Erbaş, istismarcıların özellikle gençleri hedef aldığına işaret ederek “Bizim doldurmadığımız alanların başkaları tarafından doldurulacağı muhakkaktır. Bizim önemsemediğimiz, dokunamadığımız nesillerin kalbi ve gündemi başkaları tarafından doldurulacak ama bu bazen felaketlere sebep olacaktır. Dahası eğer bir inancı, meseleyi, davayı doğru olarak neslimize tanıtmaz isek, onları ve değerleri birileri istismar edecektir.” dedi.

Bir neslin kaderini bir önceki nesil tayin eder.

Başkan Erbaş, bir neslin kaderini bir önceki neslin tayin ettiğine vurgu yaparak “Bugünkü nesil bizim sorumluluğumuzdur. Peygamber Efendimizin buyurduğu gibi 'Hepimiz sorumlu olduklarımızdan mesulüz'. Biliyoruz ki bir nesil yetiştirmek, en çok emek, özveri, zaman isteyen bir iştir. Bu ideal için çalışanların bir mesai sınırı, tatil günü, gecesi yoktur. İmam hatip nesline gönül verenlerin ideali ile bugün bulunduğumuz noktayı ciddi şekilde muhasebe etmek durumundayız.” dedi.

Bu ülkenin bütün gençleri bizimdir

Erbaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Elbette bu ülkenin bütün gençleri bizimdir. Kıyafeti, düşüncesi, hayat tarzı ne olursa olsun tek bir gencimizi dahi ihmal edemeyiz. Bütün gençlerimiz bizim için aynı derecede değerli ve önemlidir. Çalışmalarımızı, planlarımızı bütün bir nesli kuşatacak şekilde genişletmek durumundayız.

Bunun için Diyanet İşleri Başkanlığı olarak imam hatiplerimiz ve ilahiyat fakültelerimizle yaptığımız iş birliğini ve ortak çalışmaları güçlendirerek devam ettireceğiz. Kur’an kurslarımız, Gençlik Merkezlerimiz, KYK çalışmalarımız, sosyal ve kültürel din hizmeti faaliyetlerimizle bütün gençlerimize ulaşmanın ve onlarla tanışmanın gayreti içinde olacağız."

Kendimizi geliştirmek ve yenilemek durumundayız

Erbaş, 81 ilin müftüsüne yaptığı konuşmasında, “Din eğitimi ve öğretimi bağlamında Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bizler de sürekli kendimizi geliştirmek ve yenilemek durumundayız. 4-6 yaş Kur’an kurslarımız milletimizin çok büyük bir teveccühüne mazhar olmaktadır.” dedi.

Editör: Mehmet Çalışkan